latinica  ћирилица
19/07/2018 |  16:04 ⇒ 18:57 | Аутор: СРНА

Ђајић: Пресељење Хирургије планирано 23. септембра

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да је планирано да хируршке клинике у нови простор Централног медицинског блока ове здравствене установе званично буде пресељена 23. септембра, чиме ће све организационе јединице бити под једним кровом.

Ђајић је рекао да ова здравствена установа, заједно са руководством Републике Српске, улаже велике материјалне и финансијске могућности да направи један од најбољих клиничких центара.

Он је, након посјете новим просторијама у које ће бити пресељене хируршке клинике, истакао да је УКЦ Српске постао понос Српске.

Начелник Клинике за торакалну хирургију Марко Кантар изразио је задовољство што ће ова клиника ускоро бити пресељена у нови простор, чиме ће рад љекара и медицинских сестара бити знатно олакшан.

- Осим ових услова, који никада нису били бољи, сада имамо и јединствену прилику и за едукацију љекара у иностранству, што доприноси развоју свих грана хирургије - рекао је Кантар.

Он је навео и да се континуирано уводе нове процедуре, које су веома сложени захвати и захтијевају мултидисциплинаран приступ пацијенту, као и оспособљен кадар.

- Већ радимо на развоју минимално инвазивних хируршких процедура, а сљедећи корак је развој унипортал ВАТС тимектомије, која омогућава брз опоравак, а захват је безболан. То су највећи домети у грудној хирургији на свијету - рекао је Кантар.

Он очекује да ће ова метода на УКЦ-у бити изведена до краја године, те навео да је то операција која се најчешће изводи код карцинома плућа.

- Операција се ради под контролом видео-камере, а ради се кроз рез од два до три центиметра и пацијент већ други дан може да иде кући. До сада је просјек хоспитализације таквих пацијената био око 10 дана, што ће значајно смањити трошкове лијечења - рекао је Кантар.

Он је рекао и да је набављена најсавременија опрема за извођење ове операције, али и да ће у наредном периоду бити омогућена и едукација љекара.

Главна медицинска сестра Торакалне хирургије УКЦ-а Српске Бранкица Диљкан рекла је да ова хирургија сада има 24 болесничка кревета, смјештена у седмокреветно и петокреветне собе, те има једно болесничко купатило и три тоалета, које дијеле са васкуларном клиником.

- У новим собама има по два кревета, те на двије собе има једно купатило и тоалет, тако да ћемо сада имати потпуно друге услове, који ће нам омогућити нормалан рад и постизање максималних резултата - рекла је Диљкан.