latinica  ћирилица
19/07/2018 |  19:48 ⇒ 20/07/2018 | 08:15 | Аутор: РТРС

Зашто је заћутао Драган Мектић!?

У Сарајеву је данас требало да буде одржан редован седмични састанак Оперативног штаба за питање миграција. Према свему судећи, та вишеседмична пракса је прекинута.

Директори безбједносних бх. агенција, које смо контактирали, тврде како су из Оперативног штаба необјашњиво искључени и да су њихово мјесто "преузели" кадрови одани Драгану Мектићу. Уз то, Мектић своје јавно обећање да ће грађане БиХ редовно информисати о мигрантској кризи, већ данима гази, јер му се, каже, не свиђа извјештавање појединаца и појединих медијских кућа о тој теми.

Истовремено са министарским устоличењем, започео је и естрадни дио Мектићеве каријере. Он је апсолутни рекордер међу министрима свих сазива по броју одржаних, редовних и ванредних, једночасовних или који минут краћих прес конференција - осам за мјесец - његов је тешко обориви рекорд. Мијешао се у све и критиковао свакога. Пред камерама је коментарисао концерте, легализацију канабиса у медицински сврхе, рад новинара, судија, тужилаца, грађевинских радника, политичара...примједбовао и на њихов изглед, ишчитавао љекарске налазе, показивао телефонске преписке...

Девастирано се само вербално "борио" против криминала и корупције, давао јалова – никад реализована обећања и "импресивним" вокабуларом увесељавао, бар на почетку естрадне каријере, дио публикума. Његови иступи, одавно већ вирални, постајали су дневни и седмични "хитови". Али, онда је Мектић утихнуо.

Мектић је 3. јула изјавио: "Одбићу да говорим зато што сваки пут када говорим о миграцијама Радио-телевизија Републике Српске и АТВ не пренесу ниједну једину моју реченицу, него само напишу свој текст који нема везе са оним што сам ја рекао".

Да ли је Мектића "забољело" што је РТРС указивао да се, примјера ради, његова статистика о мигрантима и статистика његовог замјеника Мије Крешића са терена умногоме разликују. То што смо документовали кривце за недостајуће граничаре, јер су министарским ладицама мјесецима скривене непотписане одлуке о опремању Агенције за школовање и стручно усавршавање, која би те граничаре требало да оспособи. То што смо подсјећали на вишегодишња јалова обећања како је БиХ спремна да "прими" мигранте или вишемјесечна, како ће касрана Ушивак код Хаџића и објекат Агрокомерца "за десетак дана" примити прве мигранте, а објекти још зјапе празни. Или можда то што смо доказали како је потурао бајате и по много чему неупотребљиве акционе планове о мигрантској кризи! Или...!? Због редовног "освјежавања" министрове меморије, он је драгоцјене минуте сваког свог медијског наступа редовно и приземно резервисао управо за РТРС. Али, ето "представу" из прес-сала премјестио је у ходнике! И не само то - промијенио је и разлоге "тиховања" - за само 15 дана. Умјесто РТРС-а и АТВ-а од јуче су му кривци "појединци"!

Мектић је јуче навео"...Рекао сам кад сам пролазио нећу и зашто нећу - због појединаца нећу!"

Но, претходно се Мектић "наљутио" на цијелу Европску унију, јер није хтјела мигранте тик уз своју границу. И зато што је Брисел одбио да обећану новчану помоћ уплаћује на рачуне корумпираних бх. институција! "Љутио" се и на локалну власт у Унско-санском кантону јер су се, гле чуда, успротивили смјештају хиљада безимених миграната сумњиве прошлости и још сумњивијих намјера, у свом дворишту. И на бх. посланике јер су му постављали "неугодна" питања. Љутио се! И бјежао!

- Говорили сте прије пола године, господине министре, немојте излазити, да је сигурносна ситуација добра, говорили сте, а сад кажете да не можете надзирати ништа - рекао је  Никола Ловриновић, шеф Клуба посланика ХДЗ у Представничком дому ПС БиХ. 

Подсјећања ради, док је из теретане и фитнес центара поручивао како је, ваљда физички, спреман за безбједносне и друге изазове, Мектић се није срдио. Ту осебујност почео је да испољава тек када су мигрантски шатори некотролисано почели да ничу. Жарко Папић – дилему нема. Није је имао ни током Мектићевих стендап наступа. Константно критикујући правосуђе, није Мектић прижељкивао правну државу, већ контролу над правосудним системом.

- Суочен с проблемом из сопственог ресора у који се уопште није мијешао, онда дође мигрантска криза на којој се покаже да је он неспретан, неспособан да рјешава било који озбиљан проблем. Из тога он, из тога што је никакав министар, слиједи лоше понашање према новинарима – то је фрустрација и кукавичлук - оцјењује аналитичар Жарко Папић.

Звати се министром и заиста бити министар, није исто, подсјећа напрасно срдитог Мектића и Никола Шпирић, посланик СНСД у Представничком дому ПС БиХ. И упозорава га да је дужан јавност да информише о питањима из ресора који су од интереса за грађане и друштво у цјелини.

- Као да су медији довели мигранте у БиХ и као да су они одговорни за мигрантску кризу!? Али, шта ћете? У оваквој земљи каква је БиХ, чак и Драган Мектић се зове министром! - каже Шпирић.

А да ли ће утихнули министар проговорити до 26. јула!? Ако не новинарима, мораће тада бар огорченим и незваним гостима из Унско-санског кантона одговарати на питања о мигрантима! И мораће кад-тад љубимац страних амбасада по Сарајеву да се "пробуди" из паралелног свијета!