latinica  ћирилица
20/07/2018 |  10:55 | Аутор: СРНА

Финци: Јевреји неугодно изненађени натписима у Тузли и Сарајеву

Предсједник Јеврејске заједнице у БиХ Јакоб Финци изјавио је данас да су Јевреји неугодно изненађени појавом антисемитиских натписа у Тузли и Сарајеву.
Јакоб Финци - Фото: klix.ba
Јакоб ФинциФото: klix.ba

"Једноставно, мада то није неки превелики инцидент, морали смо реаговати јер кога једном змија уједе, а Јевреје је и те како ујела, тај се и гуштера боји", рекао је Финци Срни.

Он је истакао да је боље реаговати на вријеме и скренути пажњу становницима БиХ да су Јевреји равноправни грађани на овим просторима већ више од 450 година и да се никада никоме нису замјерили, већ да су увијек помагали коме год су могли, због чега нису заслужили овакав третаман.

"Ми знамо да је сад један тренд месијанства у цијелој Европи, па и шире, и да таквих инцидената има свугдје, али нисмо се надали да ће се такво нешто десити и у БиХ", навео је Финци.

Према његовим ријечима, полиција је снимила антисемитске графите у Тузли и Сарајеву и ради свој посао.

"Међурелигијско вијеће ће ово уврстити у своју да кажем књигу поступака којима се нападају права вјерника у БиХ, то је редован посао који Вијеће ради", додао је Финци, који је члан Скупштине ове организације.

Члан Јеврејске заједнице у БиХ Игор Кожемјакин објавнио је су се у посљедњих неколико дана десила два антисемитска инцидента у Тузли и Сарајеву и да се у оба случаја ради о исписивању графита на зградама и улазима зграда у којима живе чланови Јеврејске заједнице.