latinica  ћирилица
20/07/2018 |  12:05 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Одговор Томислава Ковача Савезу за промјене

Ратни министар унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач одговорио је данас на саопштење Савеза за промјене у којем је писало да је позив да се укине Извјештај Комисије о Сребреници из 2004. године "бесмислен, и упућен органу који није надлежан за одлучивање".
Томо Ковач - Фото: РТРС
Томо КовачФото: РТРС

Одговор преносимо у цијелости:

Срамни људи покушавају нам по ко зна који пут наметнути своје страхове. Тобоже шта ће бити са Републиком Српском ако укинемо срамни Извјештај срамне Владе и издајничког предсједника у то вријеме.

Кажете није вријеме, па кажите Мунири Субашић. Она је одредила термин, а не Жељка Цвијановић. Да вас ја преведем и протумачим.

Није вама никад вријеме кад смо у питању ми који смо оптужени и осумњичени, јер ви сте испливали по систему негативне селекције. Кад су нас ставили на листе подршке осумњечинима и оптуженима, ви сте се реформисали, одрекли се старе политике нас "злочинаца" и дали сте нас у руке Сарајева.

Па добро. И Карађорђеву главу су послали у Стамбол да сачувају народ, а данас ви шаљете главе народа, 22.000 људи, да би сачували себе да докажете лојалност Бакиру и Ешдауну, односно његовим аскерима, њих 40.

Шта вам треба појаснити из Извјештај?

Када вам је Ешдаун тражио да сачините списак људи одговорних за злочин у Сребреницу, ви сте направили Соломунско рјешење. Тако је било на кључном састанку комисије Владе да сачините тачно бројку од 22.000 хиљаде учесника у злочину у Сребреници.

Умјесто Жељке да вам ја појасним. У цијелој операцији у Сребреници свега је учествовало 2.200 војника и полицајаца. Чудне ли коинциденције десет пута мање. Одговорност за злочине сноси умишљајно и извршно свега двадесетак људи. То је Хаг утврдио и замислите сто пута мање од вашег Извјештаја.

Има нас јос тридесетак у Сарајеву сто нас тужи Ибро Булић задужен за Сребреницу. То је онај тужилац што је покрио силна убиства Срба у Коњицу и заштитио убице породице Голубовић.

Ви господо Чавићу и Иванићу одговорни сте за овај списак и наше судбине. Ви сте били господари власти у Републици Српској. Ви сте били Ешдаунове слуге. Шта сад нудите људима са списка? Не таласајте, ми ћемо вам помоћи или одмоћи као што то радите сада са Тужлаштвом БиХ. Говедарици не могу замјерити, он је био малољетан када је комисија радила.

И на крају издали сте нас. Лажно сте нас оптужили. Не правите нас будалама. Тај списак је списак људи који су учествовали у злочину у Сребреници. Па се опредијелите. Ми са тог списка смо опредјељени. Ћераћемо се још, али са вама велеиздајницима.

Ратни министар и први човјек који је водио истрагу за Сребреницу, генерал полиције Томислав Ковач.