latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:28 ⇒ 21/07/2018 | 10:12 | Аутор: СРНА

Лукач: Ситуација у вези са мигрантима прелази у кризу

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је данас да је полиција Српске од почетка године привела 1.500 миграната, те упозорио да дневни прилив илегалних миграната прелази број од 100 људи, због чега ова ситуација прелази у кризу.
Драган Лукач (Фото: n1info.com) -
Драган Лукач (Фото: n1info.com)

Лукач је нагласио да је у Републици Српској енормно повећан прилив миграната који се појављују на разним дестинацијама, те да их је у овом тренутку највише у Подрињу, односно Бијељини и Зворнику.

"Осим 1.500 људи које је полиција привела, много њих је неевидентирано, што значи да је број миграната који су ушли на територију Српске много већи", рекао је Лукач на конференцији за новинаре у Бањалуци након проширеног колегијума министра унутрашњих послова Српске.

Лукач је навео да у Републици Српској нема капацитета за организовање кампова, смјештаја и задржавања тих људи, те да је циљ да мигранти што прије прођу преко територије Српске.

Указао је на то да би надлежни органи на нивоу БиХ много више требало да ураде у рјешавању овог проблема јер је у БиХ већ много инцидената са људима, међу којима има оних који су криминалне прошлости и склони извршењу кривичних дјела.

"Ово питање се мора на много организованији начин ставити под контролу. Ми смо ангажовали око 80 припадника МУП-а који заједно са Граничном полицијом раде на контроли границе, али и ту се појавио одређени проблеми из разлога што се не измирују обавезе по питању смјештаја и исхране наших полицијаца, што је обавеза Министарства безбједности БиХ", рекао је Лукач.

Истакао је да је прилична неорганизованост на нивоу БиХ, нарочито Министарства безбједности, које, како је навео, мора више да уради и испуни услове како би полицајци из Српске могли да остану на терену и помогну Граничној полицији у заштити границе.