latinica  ћирилица
20/07/2018 |  14:54 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

Марчета: Послије избора заштитити Србе измјенама устава БиХ и ФБиХ

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета изјавио је да након општих избора и конституисања власти треба мијењати уставе БиХ и ФБиХ и одговарајуће законе да би проблеме српских повратника у том ентитету рјешавали они који ће истински бранити њихове, а не партијске и личне интересе, како се сада ради.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

"Циљ је да не може доћи неки Албанац, Македонац или Црногорац и рећи да је Србин и да он онда заступа интересе Срба у ФБиХ, од чега нема ништа", рекао је Марчета у изјави Срни.

Он то поткрепљује најновијим дешавањима у Клубу Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, гдје "наручени" Срби у том клубу мешетаре и спроводе све осим интереса српских повратника.

Марчета је додао да ове тврдње показује и недавно покретање виталног националног интереса Срба, гдје се Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата у Парламенту ФБиХ проглашава деструктивним по витални национални интерес, а о чему се није гласало у Дому народа ФБиХ због недостатка кворума.

"Никада нема кворума. Ти `Срби` у Клубу српског народа у Дому народа ФБиХ, осим Драге Пузигаће, Младена Лонића и мене, који истински заступамо Србе, не представљају и не заступају никога већ себе и интересе партија из ФБиХ.

Он је нагласио да "Клуб Срба не постоји и да никада није била већина која је о било чему донијела закључак, а камоли покренула заштиту виталног националног интереса".

Марчета је рекао да је такозвани Клуб Срба у Дому народа Парламента ФБиХ из личних разлога покренуо недавно захтјев за смјену Пузигаће са функције замјеника предсједавајућег Дома народа након што је потписао поменути захтјев предсједавајућег Дома Лидије Брадаре да се Приједлог закона о изборним јединицама и броју мандата Парламента ФБиХ прогласи деструктивним по витални национални интерес.

"Ти `Срби` се никада не оглашавају, нити долазе на сједнице Клуба Срба, већ су сад, када им је то из личних разлога затребало, тражили да се дође јер није било довољно људи. Желе да се Пузигаћа скрене и да они дају приједлог закона како попунити Дом народа. Поента је да опет неке своје људе убаце кроз политичке партије, а то неће бити у интересу Срба", указао је Марчета.

Он је подсјетио да је у том клубу тренутно 13 Срба, а требало би да их има 17.

"Смјена Пузигаће има за циљ елиминисање српских представника у Дому народа Парламента ФБиХ. Испада да је Србима у ФБиХ толико добро да 20 година готово да није покретано питање виталног националног интереса. Томе се ишчуђавају и представници неких страних невладиних организација", рекао је Марчета.

Он је поручио да припрема писмо свим релевантним факторима у свијету и потписницима и гарантима Дејтонског мировног споразума о проблемима српских повратника у ФБиХ, а планира и да о томе у Бриселу одржи конференцију за новинаре.

"Говорио бих о томе како смо остављени и девастирани и понудио рјешења да Срби у већинским општинама буду у надлежности ФБиХ или заједничких органа БиХ, а не кантона. Циљ је и да се направи фонд за помоћ повратницима, обнову инфраструктуре и фабрика који ће подржати међународне и домаће институције", каже Марчета.

Он је нагласио да је добро што је формирана заједничка српска листа за наступ на предстојећим изборима у ФБиХ, коју предводи СНСД, али да је проблем што је друге партије и оне у опозицији нису прихватиле.

"То је најрелевантнија листа јер је окупила много странака и појединаца. То је боље рјешење него што је до сада било", рекао је Марчета.

Он је рекао да ова опозиција, истичући да не жели да је дискредитује, до сада, нажалост, није показала зрелост да крене са једном листом.