latinica  ћирилица
20/07/2018 |  15:53 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Озваничен почетак уклањања наплатних кућица

Озваничен је почетак уклањања наплатних кућица на магистралном путу Бањалука-Клашнице. Рок за завршетак радова је 45 дана, а планирана вриједност милион и по марака.

Наплатне кућице које су постављене 2013. године ускоро би требало да буду склоњене, и то зато што су изграђене ван законских оквира, јер су постављене на магистралном, а не аутопуту, гдје им је једино и мјесто, кажу у ресорном министарству.

Министар Трнинић каже да је тражио и дисциплинску одговорност ранијег руководства "Путева" Српске, напомињући да Министарство никада није дало сагласност за постављање наплатних кућица на овом мјесту.

"Ја сам чак дао налог својевремено на почетку свог мандата да се испита и да се одређене дисциплинске одговорности спроведу, међутим Тужилаштво и МУП су донијели коначну одлуку да није било кривице тог типа", истиче министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Ненад Нешић, директор ЈП "Путеви Републике Српске", наводи да су започели радове на уклањању наплатних кућица, те да су их многобројне жалбе и сама комплексност Закона онемогућили да то прије ураде.

Планирана вриједност радова на уклањању наплатних кућица и за санацију ове дионице износи милион и по марака, док је за изградњу било потребно 2,1 милион марака. Рок за завршетак радова је 45 дана.

"Демонтажа надстрешница, централног објекта и наплатних кућица не кошта много, али је проблем промјена пројектоване брзине кретања овом саобраћајницом са 40 на 100 километара на час, тако да ћемо морати урадити комплетну нову нивелацију терена", каже директор предузећа "Козара путеви" Дејан Гаковић.

Почетку уклањања наплатних кућица присуствовали су и представници СДС-а, ПДП-а и НДП-а, који су озваничење радова ресорног министарства и Путева Српске оцијенили као хвалоспјев на рачун властите грешке.