latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:24 | Аутор: СРНА

Вулин: Србија ће сама одлучивати ко су јој пријатељи

Србија је војно неутрална и одлучна да сама доноси одлуке и сама ће одлучивати ко су јој пријатељи, рекао је министар одбране Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Ова генерација је изборила право да сама одлучује о себи, и то право неће препустити никоме и нипошто. Сами ћемо одлучивати ко су нам пријатељи, а непријатељи нас ионако сами одаберу и препознају", рекао је Вулин поводом завршетка школовања официра 64. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране.

Он је на свечаности код Споменика Незнаном јунаку на Авали навео да је српски народ у ратовима које је водио без своје воље и жеље показао да Србија изнад свега вјерује у слободу, коју чува снажна, обучена и задовољна војска.

Вулин истиче да је само таква војска гарант да ће и Србија одлучивати сама, да ће бити слободна заувијек, јер Срби и не знају да живе другачије, осим као слободан народ који доноси своје одлуке.

"Зато је Војска Србије ту, да осигура право нашој деци, онима који тек долазе иза нас да сами одлучују, да говоре својим језиком, да верују у оно у шта мисле да треба да верују, да постоје као што су постојали и они пре њих, рекао је Вулин.

Он је истакао да се Војска Србије опрема и наоружава, јача је и моћнија него што је била.

"На нама је, на овој генерацији, да никоме не препусти право да одлучује уместо нас и да оно што су изборили наши преци не оставимо ником другом. На нама је да Србију учинимо вредном живота у њој, а да наши животи буду вредни понављања", рекао је Вулин на свечаности, којој је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Вулин је уручио официрске бодеже тројици прворангираних официра и официрима оружаних снага страних земаља, а Диковић је уручио увјерења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 64. класе Командно-штабног усавршавања.

Школовање у 64. класи завршило је 49 официра, од којих су 44 из Србије, три из БиХ и два из Македоније.

Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра, а траје једну годину.

Први у рангу 64. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Иван Стојадиновић, други у рангу мајор Радован Петровић, а трећи је мајор Дејан Никитовић.