latinica  ћирилица
20/07/2018 |  16:58 ⇒ 21/07/2018 | 12:25 | Аутор: РТРС

Цвијановићева са члановима Одбора за заштиту српске имовине у ФБиХ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Бањалуци са представницима Одбора за очување и заштиту српске имовине у Федерацији БиХ.

На састанку је исказано незадовољство због проблема које Срби имају у процесу хармонизације у Федерацији, када је ријеч о успостављању земљишних књига.

"Изражавам незадовољство у име Владе Републике Српске поводом таквог начина третирања људи који на том простору имају одређене посједе и некретнине. То нам даје обавезу да се понашамо веома озбиљно по том питању", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Она је нагласила да на такве злоупотребе мора да реагује Влада Српске, која је морала да направи низ контаката са организацијама и другима да би се на том плану заштитило оно што је основно људско право.

"Незамисливо је да се може брисати неко као да никада није посједовао ништа и да није био власник никакве имовине. Али пошто живимо у таквој земљи, данас смо разговарали о томе како допунити активности које се односе на наше канцеларије у Српској које пружају бесплатну правну помоћ у вези са процесом хармонизације у ФБиХ по питању успостављања нове земљишне књиге", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је таква канцеларија успостављена у Новом Саду у Србији, те да ће бити потребан и пуни активизам канцеларије у Београду.

"Важно је да користимо владине ресурсе, инструменте и службе, па смо договорили и како на овом плану дјеловати посредством представништава Српске у иностранству, будући да није ријеч само о Србима који се данас налазе у ФБиХ и Српској, већ и Србији и трећим земљама. Морамо користити лепезу инструмената да дођемо до тих људи, алармирамо их и посавјетујемо како да заштите своја права", рекла је Цвијановићева.

Договорено је да, осим шест канцеларија РУГИП-а које су успостављене у сарадњи са Министарством за избјегла и расељена лица, у рјешавање овог проблема буду укључена и представништва Српске, а то ће бити и тема заједничке сједнице Влада Српске и Србије у Требињу, сљедећег мјесеца.

Предсједник Удружења Крајишника у Бијељини Смиљка Кнежевић захвалила је Влади Републике Српске и премијеру Жељки Цвијановић за подршку Одбору за очување и заштиту српске имовине у ФБиХ и разумијевању да се отворе канцеларије ради заштите српске имовине у том ентитету, гдје је у току поступак хармонизације по питању успостављања нове земљишне књиге.

Кнежевићева је рекла данас новинарима у Бањалуци да ове канцеларије конкретно на терену дају резултате, упутивши апел свим завичајним удружењима да упознају сво српско и расељено становништво у Српској, Србији и дијаспори које има имовину у ФБиХ да се одазове овом пројекту, у оквиру којег је омогућено бесплатно књижење њихове имовине у том ентитету.

Ранка Срдић Милић из Савеза крајишких удружења Нови Сад истакла је да је овај пројекат битан с обзиром на то да се у оквиру њега конкретизује сарадња са Владом Српске на плану заштите имовине Срба на подручју ФБиХ.

"У Војводини је највише Срба Крајишника и захвални смо премијерки Цвијановић што смо договорили неке нове активности у интересу нашег народа", рекла је Милићева након састанка представника Одбора за очување и заштиту српске имовине у ФБиХ са премијером Српске Жељком Цвијановићем и представницима Владе.

Према ранијим изјавама званичника Српске потребно је у наредном периоду заштитити имовинска права Срба који имају некретнине и посједе у ФБиХ, јер постоје злоупотребе у поступку хармонизације у том ентитету по питању успостављања нове земљишне књиге у коме у већини нису учествовали Срби када је ријеч о њиховој имовини коју имају у том дијелу БиХ.

Директор Републичке управе за имовинско-правне послове /РУГИП/ Босиљка Предраговић подсјетила је раније да је та управа према закључку Владе у сарадњи са Министарством за избјеглице и расељена лица Српске закључила протокол о техничкој сарадњи и отворила шест канцеларија у својим подручним јединицама у Бањалуци, Бијељини, Источном Новом Сарајеву, Невесињу, Зворнику и Мркоњић Граду.

Она је навела да имају велики одзив избјеглих и расељених лица у ове канцеларије у којима им пружају бесплатну правну помоћ у вези са процесом хармонизације у ФБиХ по питању успостављања нове земљишне књиге.

Извор: РТРС/СРНА