latinica  ћирилица
20/07/2018 |  18:26 | Аутор: Б92

ЦНН о ЦГ: "Идете да започнете рат?" – "Идем по кафу"

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић рекао је да је Црна Гора превише мала да би проузорковала свјетски рат.
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić) -
Црна Гора и НАТО (Фото: Tanjug/Vlada Crne Gore/Saša Matić)

Грађани такође, кажу за себе да нису "агресивни" како их је назвао амерички предсједник Доналд Трамп.

Дармановић је у интервјуу за ЦНН одговорио на Трампову изјаву да у Црној Гори "живе снажни, агресивни људи" и да би та земља могла да буде узрок трећег свејтског рата.

На питање новинара зашто би његов син требало да иде да брани Црну Гору, с обзиром на то да је чланица НАТО, Трамп је навео да се и он пита.

- Немамо намјеру да започнемо трећи свјетски рат, премали смо за то. Смијешно је то чути, то је заправо добар виц, али ми смо мирољубива нација - рекао је Дармановић.

Како је додао, гледајући са шире тачке гледишта, "Трамп уопште није говорио о Црној Гори".

- Говорио је о два процента финансирања и доприноса НАТО, Црна Гора је изабрана само као примјер, можда зато што смо једна од најмањих држава у Алијанси - рекао је министар.

Црна Гора се придружила НАТО прошле године. Русија је била против тога, која, како пише ЦНН, одржава добре односе са комшијском Србијом.

Дармановић је сагласан да ће Трампови коменатри бити добро прихваћени у Москви.

- То би могла да буде музика за њихове уши, али и даље вјерујем да ово не значи да смо мање безбједни. Заиста вјерујемо да Члан 5 безуслован и чврст - рекао је он.

ЦНН међутим пише и да је Црна Гора усред туристичке сезоне, а у Порто Монтенегро су Трампови коменатри прихваћени са невјерицом.

- Можда је погријешио? Не, да ли ја изгледам као агресиван човјек? Мислим да не - рекао је један грађанин.

- Не знам стварно шта да кажем, мислим да је ово стварно глупо - рекао је други.

- Гдје идеш сада, да започнеш трећи свјестки рат? - упитао је новинар једну пролазницу.

- Идем да пијем кафу - одговорила је она.

Званичници НАТО описали су Члан 5 као безуслован и чврст.

- То значи да ако је нападнута једна чланица, то је напад на све. Предсејдник Трамп је јасно ставио до знања да су САД потпуно посвећене НАТО и да је наша алијанса јача него икад - навели су они за ЦНН.