latinica  ћирилица
20/07/2018 |  19:46 ⇒ 21/07/2018 | 11:04 | Аутор: РТРС

Наставља се распродаја земљишта Арапима у Источном Старом Граду

Арапски капитал наставља да се "шири" обронцима Требевића у општини Источни Стари Град. Уз већ продато земљиште површине веће од 300 дунума, дефинитивно је потврђено, власништво је промијенио и објекат Сарајлија – Осмице на локалитету Златиште. Нови власник поново је фирма "Емиратес д.о.о." која је у непосредној близини девастираног објекта "Осмице" већ изградила забавни парк "Саниленд".

Тотална распродаја територије постала је заштитни знак општине Источни Стари Град и општинског начелника Боје Гашановића. На мети фирме ЕМИРАТЕС и арапског шеика Мохамеда Алкасемија, овај пут нашао се некада култни објекат сарајлија "Осмице". По већ уиграној пракси – од државног, односно општинског власништва, па до крајњег – арапског купца, ваљда заваравања трагова ради, некретнина промијени и по неколико власника – све физичких лица.

Посљедњи такав "краткорочни" власник у трансакцијама "ОСМИЦА", био је извјесни Добривоје Видић. Уз девастирани објекат крајњи купац "пожелио" је и парцелу од 1.555 метара квадратних земљишта званично - незванично и више - готово два дунума. Захтјев за пренос власништва датиран на 16. октобар прошле године – стигао је на адресе надлежних републичких институција. Представнике смо јутрос затекли на терену како "исцртавају" нове границе. За разговор нису били расположени!

Колико је у коначном купопродајном поигравању са српским земљиштем, петро-долара "Емиратес" искеширано за "Осмице", колико је добио први, а колико посљедњи продавац, нисмо успјели сазнати. Начелник општине Бојо Гашановић сличне претходне трансакције, прво је негирао.

Потом се "пепелом посипао", Владу Српске оптуживао за маћехински однос према локалној заједници и најављивао никад реализоване тужбе, из само њему знаних разлога, против РТРС-а. А онда је заћутао! Но, све то није му "сметало" да ЕМИРАТЕС-у, у октобру прошле године потпише сагласност за употребу спорне локације.

Општина Источни Стари Град извршила је увид у Измјене и допуне и проширење регулационог плана "Златиште - Брус" те даје своју сагласност да се изврши одређивање парцеле за редовну употребу пословног објекта на Златишту, инвеститора "Емиратес - д.о.о." Сарајево.

Мишљење начелника Боје Гашановића, не дијеле у Републичком правобранилаштву. На терену су се, кажу, и увјерили да захтјев Емиратес-а, из више разлога, нема законског основа.

"Нису испуњени законски услови, прије свега, оно што је очигледно било као један од основних услова, видљив на терену, да нема објекта – значи не можемо утврђивати земљиште за редовну употребу објекта, ако га нема", каже замјеник републичког правобраниоца Слађана Космајац.

Коначна одлука, међутим, на Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове. Да ли ће слиједити општинског начелника или републичког правобраниоца, биће кажу познато у законском року! А рок не би требало да буде дужи од 30 дана. Подсјетимо, крајем прошле године РУГИП је поништио два рјешења о продаји 56 дунума земљишта у катастарској општини Довлићи. Услиједиле су жалбе! И купца и општинског начелника.

Судски процес још траје! И то земљиште, било је предметом много пута мијењаних општинских регулационих планова. И, очекивано, за начелника Гашановића ништа није било спорно! Опозиција му, у локалној власти, тврди како о "парчању" општинске имовине, сазнаје углавном од новинара! Ни са продајом локалитета "Осмице" нису били упознати.

"Ово је још један примјер да Арапи не одустају од своје мисије да постану власници све више непокретности уз саму међуентитетску границу, као и мисије власти општине ИСГ да се домогне капитала на што лакши начин", истиче одборник СНСД-а у СО Источни Стари Град Дубравка Драгаш.

Нису арапски долари у замјену за српску земљу, свима у Источном Старом Граду, добродошли. Док Драгашева позива РУГИП и Правобранилаштво да заштите Српску и њену територију, на сагласност истих институција чека, како сазнајемо, још један сличан захтјев. Онај сарајевског предузећа "Симфони" који би капитал сумњивог поријекла радо "мијењао" за српско земљиште одмах изнад парка забаве "Саниленд"!

Није много – кажу – 930 квадратних метара. Но, парче по парче и Брус, Златиште, претходно Хреша, Булози, Борија, Довлићи постепено из српског грунта нестају! Није ли крајње вријеме за свеобухватну и брзу ревизију ове продајне "епидемије"?!