latinica  ћирилица
21/07/2018 |  16:24 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

У Семберији и Посавини почела берба дувана

У Семберији и Посавини почела је берба дувана. Осамдесетак коопераната Акционарског друштва "Дуван" засадило је овом индустријском биљком 240 хектара.

Будући да се дуван сади на земљи лошијег квалитета на којој ратарске културе не успијевају добро, а да је неопходно уложити значајна средства у сушаре и механизацију, произвођачи немају много избора.

Иако је још рано говорити о приносу и квалитету, дуванари се надају да ће година бити боља од претходне, а производња исплативија.

Породица Стевановић из семберског села Доњи Загони дуваном је засадила близу девет хектара. Овом производњом бави се више од три деценије.

"Први приноси су за ову годину изнад очекивања. Само не знамо каква ће класа бити, јер много је кише пало, има и болести има свега па не знамо шта да очекујемо. Приноса ће бити а да ли и квалитета не знамо. Видјећемо кад први дуван изађе из сушаре", каже Златко Стевановић из Доњих Загона.

У Семберији је некада дуван садило стотинак породица које су годишње производиле око 850 тона ове индустријске биљке.

Због ниских цијена, малих подстицаја и нелојалне конкуренције, из године у годину мање је произвођача, али и површине под дуваном.

"Ми се боримо још увијек. Пребацили смо домаћинство скоро на једну производњу, само се бавимо дуваном. Е сад, људи који раде мање површина дуваном, баве се и сточарством или нечим другим, опредјељују се гдје је шта боље", истиче Драган Ристановић из МЗ Доњи Загони.

Акционарско друштво "Дуван" организује производњу ове индустријске биљке.

Кооперантима обезбјеђују садни материјал, хемијску заштиту и енергенте. Први приноси су задовољавајући, па се надају да ће ове године откупити планираних 500 тона сушеног дувана.

"Специфично за ову годину је доста падавина, што утиче на велики садржај воде у листу, тако да сушнице, односно дуван мало вага. То ће бити заступљено све док се не појави топлије вријеме да се уради засијецање дувана, што би повећало тежину листа", појашњава Чедо Готовчевић, технолог.

Црно тржиште, нелојална конкуренција и ниске премије само су неки од проблема са којима се суочавају произвођачи и откупљивачи дувана.

Просјечна откупна цијена дувана иста је као и прошле године и са подстицајима локалне заједнице и ресорног министарства износи 3,90 фенинга по килограму, а "Дуван” додатно стимулише произвођаче који произведу 1.200 и више килограма по хектару, са 30 фенинга по килограму предатог дувана.

За дуван произведен у Семберији тржиште је обезбијеђено. Продаје се у Бугарску, Грчку, Македонију.