latinica  ћирилица
21/07/2018 |  16:49 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Општина Доњи Жабар обиљежила 25. годишњицу оснивања

Општина Доњи Жабар, обиљежила је 25. годишњицу оснивања. Ова посавска општина, која је основана 1993. данас биљежи значајан привредни развој и има развијену инфраструктуру.

Први начелник општине Доњи Жабар, Младен Бабић, добро се сјећа, са чим су почели прије четврт вијека.

"Почели смо практично на ливади, без ичега, без икаквих услова. Сада смо дошли до овога стадијума гдје сам поносан, на све моје насљеднике, који су се појављивали послије мене, који су уложили јако велики труд, уз помоћ Владе Српске, да дођу на овај ниво", каже Бабић.

Доњи Жабар, данас броји око 6.000 становника. У привредном сектору и јавној управи запослено је више од 500 грађана.

Овогдишњи буџет, износи милион и 150.000 КМ, а у ПДВ-у годишње учествују са 69 милиона КМ.

Што се тиче општине Доњи Жабар, имамо чак и милионске износе у напретку инфраструктре, побољшање живота општине", истиче Никола Ђокановић, начелник општине Доњи Жабар.

Зхаваљујући Влади Републике Српске, Доњи Жабар, има развијену и инфраструктуру.

Изграђена је савремена подручна амбуланта, а како је најављено обезбијеђена су и средства за нови објекат локалне самоуправе.

"Негдје око 300.000 КМ је уложено у изградњу амбуланте, центра за социјални рад. И као што знате ова амбуланта функционише у склопу Дома здравља у Бијељини", рекао је Драган Богданић, министар здравља и социјлане заштите Републике Српске.

"Недавно је Влада Српске издвојила 300.000 КМ, односно 350.000 за рекоснтрукцију зграде општине и они ће у току ове године да се преселе на нову локацију", издваја Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Министар Ђокић, добио је и признање почасног грађанина општине Доњи Жабар.

Уз помоћ Министраства пољопривреде Српске, Међународног фонда за развој пољопривреде, општинска управа, реализовала је пројекат од 350.000 КМ за асфлатирање локалних путева. На јесен слиједи нови пројекат од 240.000 КМ.