latinica  ћирилица
21/07/2018 |  21:36 | Аутор: РТРС

Љајић: Позив Угљанина Пацолију је контрапродуктиван

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је данас да је позив предсједника Бошњачког националног вијећа /БНВ/ Сулејмана Угљанина да Беџет Пацоли у функцији министра спољних послова самопроглашеног Косова посјети Нови Пазар, контрапродуктиван и да не води рјешавању проблема.
Расим Љајић - Фото: РТС
Расим ЉајићФото: РТС

Љајић је рекао да је позив начињен на "сопствену штету", те да не води рјешавању практичних проблема са којима се људи у Санџаку суочавају.

- Не знам шта Пацоли може да допринесе, да помогне на било који начин Новом Пазару или Санџаку - рекао је Љајић за Пинк.

Он је навео да данас власти у Приштини, увођењем намета од 30 одсто на увоз воћа, поврћа и кукуруза, настављају са праксом царинских или ванцаринских баријера када им то одговара и озбиљно угрожавају ЦЕФТА споразум.

Љајић каже да је, као одговор на тај поступак, потребно извршити притисак на Европску комисију и размислити о практичним мјерама према косовским институцијама.

Предсједник БНВ Сулејман Угљанин је послије ускраћивања дозволе Пацолију да посјети Нови Пазар, власт у Србији назвао "националистичким режимом".

Угљанин је у писму Пацолију, коме се обраћа са "министар спољних послова Републике Косово", навео да је "са великим жаљењем примио информацију да је актуелни српски националистички режим из Београда спријечио његов долазак".

Поводом упозорења предсједника Владе Србије Ане Брнабић челницима БНВ да поштују законе своје државе, а прије свега онај који члановима Савјета националних мањина забрањује да се баве политиком, Угљанин се у писму Пацолију пожалио како је то "пријетња бошњачком народу".