latinica  ћирилица
22/07/2018 |  08:51 | Аутор: СРНА

Дијаспора годише пошаље 400 милиона евра у Црну Гору

Дијаспора у Црну Гору годишње шаље од 380 до 400 милиона евра, рекао је директор црногорске Управе за дијаспору Предраг Митровић.

- Процјењује се да још један дио новца дијаспора шаље својим породицама приватним каналима, без икакве евиденције. Међутим, дознаке су само једна врста подршке дијаспоре матичној земљи - рекао је Митровић подгоричким медијима.

О бројности црногорске дијаспоре, додаје Митровић, може се само оквирно говорити јер тачни статистички подаци не постоје.

- Управа за дијаспору активно ради на стварању основа за вођење евиденција о исељеницима и исељеничким организацијама. Имамо ажурну базу у оквиру које је евидентирано око 150 организација исељеника поријеклом из Црне Горе широм свијета - рекао је Митровић.

Он је подсјетио да је Управа за дијапсору крајем фебруара започела издавање исељеничких књижица које су намијењене свим исељеницима који немају црногорско држављанство.

- За сада највише захтјева имамо из Турске, затим Аргентине и других земаља Латинске Америке, али и Србије, Македоније, Луксембурга, а база података о издатим исељеничким књижицама биће једна врсте евиденције о овој категорији становништва - навео је Митровић.