latinica  ћирилица
22/07/2018 |  09:45 ⇒ 15:07 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у посјети општини Пелагићево; Влада уложила 20 милиона КМ

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић данас ће у Пелагићеву свечано отворити манифестацију Гастро сусрети Пелагићево.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Отварање Гастро сусрета планирано је у 15.30 часова на језеру у Пелагићеву, најављено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Цвијановићева ће током посјете Пелагићеву разговарати са општинским руководством.

Отварању манифестације Гастро сурети присуствоваће и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић.

У Пелагићево инвестирано 20 милиона КМ из развојног програма и буџета

Влада Републике Српске до сада је у општину Пелагићево уложила око 20 милиона КМ по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још 3,4 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.

У овој години Влада Српске уложиће више од милион КМ за изградњу пословне зоне Пелагићево и Дома културе у мјесту Ђендићи, те за уређење Трга 9. јануар, спомен-комплекса "Васо Пелагић" и за уређење депоније комуналног отпада.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за ову локалну заједницу одобрено је 1,2 милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средставима су реконструкција објекта Дома културе у Пелагићеву - око 450.000 КМ, те изградња фискултурне дворане при Основној школи "Васо Пелагић", за шта је издвојено 320.000 КМ.

Из буџета Владе финансирана је и набавка аутобуса за превоз ученика основног образовања на подручју општине Пелагићево, те набавка школских табли, рачунара као и увођење информационих технологија у образовне институције путем пројекта ЕДИУС.

Путем програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, збринуте су 22 породице, од чега изградњом станова пет, а неповратна новчана средства добило је 17 породица. Укупна улагања за ове породице износе 300.000 КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци за развој пољопривреде у општини Пелагићево, од 2006. до данас издвојено је око 7,1 милион кроз разне пројекте, од чега за подстицајна средства за развој пољопривреде и села 5,5 милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, од 2006. до 2018. године издвојено је готово два милиона КМ путем пројеката обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично.

Када је ријеч о путној инфраструктури, за изградњу нових и рехабилитацију постојећих регионалних, магистралних и локалних путних праваца у овој локалној заједници издвојено је више од пет милиона КМ, а у току су радови на рехабилитацији магистралног пута Турић-Пелагићево, за шта је обезбијеђено 750.000 КМ.