latinica  ћирилица
22/07/2018 |  11:05 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Пријетње смрћу потпредсједници ВСТС и предсједнику Суда БиХ

Потпредсједници Виског судског и тужилачког савјета БиХ Јадранки Локмић Мисирача и предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу упућене су пријетње смрћу.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

У саопштењу ВСТС се наводи да је пријетње јуче упутила непозната особа и да су о њима обавијештени надлежни органи који обављају оперативне и друге законом предвиђене радње у циљу откривања починиоца овог кривичног дјела.

"Високи судски и тужилачки савјет БиХ оштро осуђује сваки начин притиска на независност правосуђа, а посебно пријетње везане за угрожавање безбједности и живота носилаца правосудних функција, које су у посљедње вријеме учестале, те позива надлежне институције да, што прије, открију починиоца", наведено је у саопштењу ВСТС.

Тегелтија: Пријетње показују колико је правосуђе изложено притиску

Предсједник ВСТС Милан Тегелтија сматра да најновије пријетње носиоцима правосудних функција БиХ показују колико је правосуђе изложено притиску, те изразио увјерење да они таквој врсти притисака неће попустити.

Тегелтија је потврдио за Срну да су се чланови ВСТС-а и раније суочавали са пријетњама, али да су оне у посљедње вријеме веома учестале.

- Ја не могу да тврдим да је ранији сваки појединачни случај ријешен, а колико знам, није било пуно откривених починилаца таквих кривичних дјела - навео је Тегелтија.