latinica  ћирилица
22/07/2018 |  14:08 ⇒ 23/07/2018 | 09:15 | Аутор: РТРС

Влада Српске подржала све стратешке пројекте општине Пелагићево (ФОТО)

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да су сви стратешки пројекти које је кандидовала општина Пелагићево наишли на велику подршку Владе, која је у претходних неколико година у ову локалну заједницу уложила близу 20 милиона КМ.

"Током ове године у општини Пелагићево реализујемо неколико важних пројеката у вриједности већој од милион КМ. Ту се нећемо зауставити с обзиром да постоје одређене потребе, а наша обавеза је да их сагледамо у свим мјесним заједницама да бисмо могли да интервенишемо", рекла је Цвијановићева новинарима у Пелагићеву, након састанка са општинским руководством.

Пелагићево, чији су главни приходи из аграра, афирмише туристичке потенцијале и припрема изградњу пословне зоне, за коју је заинтересован израелски инвеститор, а који ће гради фабрику пиротехничких средстава.

Цвијановићева у Пелагићеву (Фото: РТРС)

 Премијерка Српске каже да је дошла у радну посјету општини Пелагићево с обзиром да се овдје реализује читав низ пројеката уз подршку Владе Републике Српске.

Она је истакла да се, осим пројеката вриједности веће од милион КМ за инфраструктуру које је општина евидентирала као важне, успјешно реализује пројекат из Програма ИФАД који подразумијева подршку руралним подручјима из којег се санира низ мјесних сеоских путева.

"Планирана је и значајна подршка Јавног предузећа `Путеви Републике Српске`. Када све то ставите заједно на папир онда видите да су то значајна улагања која показују важност ове општине", рекла је Цвијановићева и додала да је од Владе Србије обезбијеђена подршка од близу 400.000 КМ.

Цвијановићева у Пелагићеву (Фото: РТРС)

Цвијановићева је истакла да свака општина у Српској има перспективу, уз ангажман различитих нивоа власти.

"Вјерујем у ову општину, као што вјерујем у сваку општину Републике Српске, вјерујем у Републику и знам да се из године у годину модернизујемо, да имамо бољу инфраструктуру, да подижемо и стандард грађана колико је то могуће", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске у прошлој години постигла рекордне показатеље када је у питању запосленост, те додала да постоји обавеза и наредног сазива владе да настави да ради у истом правцу.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Пелагићеву са начелником општине Миланом Стакићем и предсједником Скупштине општине Славком Тешићем.

 Цвијановићева у Пелагићеву (Фото: РТРС)

Састанку су присуствовали министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић.

Посјета Спомен соби (Фото: РТРС)

Премијерка Српске посјетила Спомен-собу (Фото: РТРС)

Премијер Српске је током посјете Пелагићеву обишла нову зграду у којој ће бити смјештена општинска администрација, а посјетила је и Спомен-собу погинулим српским борцима гдје се уписала у књигу.

Спомен соба у Пелагићеву (Фото: РТРС)

Влада Републике Српске до сада је у општину Пелагићево уложила око 20 милиона КМ по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, а посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано је још 3,4 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Цвијановићева у Пелагићеву (Фото: РТРС)

У овој години Влада Српске уложиће више од милион КМ за изградњу пословне зоне Пелагићево и Дома културе у мјесту Ђендићи, те за уређење Трга 9. јануар, спомен-комплекса "Васо Пелагић" и за уређење депоније комуналног отпада.

Премијерка у посјети општини Пелагићево (Фото: РТРС)

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за ову локалну заједницу одобрено је 1,2 милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средставима су реконструкција објекта Дома културе у Пелагићеву - око 450.000 КМ, те изградња фискултурне дворане при Основној школи "Васо Пелагић", за шта је издвојено 320.000 КМ.

Премијерка Српске у посјети општини Пелагићево (Фото: РТРС)

Из буџета Владе финансирана је и набавка аутобуса за превоз ученика основног образовања на подручју општине Пелагићево, те набавка школских табли, рачунара као и увођење информационих технологија у образовне институције путем пројекта ЕДИУС.

Путем програма стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, збринуте су 22 породице, од чега изградњом станова пет, а неповратна новчана средства добило је 17 породица. Укупна улагања за ове породице износе 300.000 КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци за развој пољопривреде у општини Пелагићево, од 2006. до данас издвојено је око 7,1 милион кроз разне пројекте, од чега за подстицајна средства за развој пољопривреде и села 5,5 милиона КМ.

Према подацима Владе Српске, од 2006. до 2018. године издвојено је готово два милиона КМ путем пројеката обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично.

Када је ријеч о путној инфраструктури, за изградњу нових и рехабилитацију постојећих регионалних, магистралних и локалних путних праваца у овој локалној заједници издвојено је више од пет милиона КМ, а у току су радови на рехабилитацији магистралног пута Турић-Пелагићево, за шта је обезбијеђено 750.000 КМ.