latinica  ћирилица
22/07/2018 |  16:27 ⇒ 23/07/2018 | 09:05 | Аутор: РТРС

Ко је упутио пријетње смрћу потпредсједници ВСТС и предсједнику Суда БиХ?

Непознато лице јуче је упутило пријетње смрћу потпредсједнику Високог судског и тужилачког савјета БиХ Јадранки Локмић-Мисирача и предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу.

Из ВСТС-а оштра осуда и позив надлежнима да што прије открију починиоца. Али и упозорење да су пријетње носиоцима правосудних фукнција у посљедње вријеме и те како учестале.

О пријетњама Локмић-Мисирачи и Дебевцу обавијештени су надлежни полицијски органи од којих Високи судски и тужилачки савјет очекује брзу реакцију. Уз најоштрију осуду овог акта, истичу да о садржају и карактеру пријетњи, због интереса истраге, не могу да говоре. Али могу о њиховом појачаном интензитету.

- Такве пријетње носиоцима правосудних функција у посљедње вријеме заиста су учестале и позивамо све органе гоњења, како надлежна тужилаштва, тако надлежне полицијске органе да што прије открију починиоце оваквих кривичних дјела, јер  ушли смо у једну фазу у којој заиста такве пријетње долазе иста врло, врло често -истиче Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

До сада није било много откривених починилаца таквих кривичних дјела која, истиче Тегелтија, показују колико је правосуђе изложено притиску.

- Ја у овом тренутку не могу да се изјашњавам о мотиву и сасвим сигурно је да је ово показатељ под каквом врстом притисака ради правосуђе БиХ - наводи Тегелтија.

Нису притисци никаква новост. О оним који на чланове ВСТС-а долазе од СДА и јавно се говорило – и то све од момента када је са мјеста бх Суда отишла Медџида Кресо која је ведрила и облачила бх правосуђем, а њено мјесто заузео Ранко Дебевец. Од именовања новог предсједника бх Суда преко провјера ратне прошлости судија и тужилаца па до недавног именовања предсједника ВСТС-а – све се нашло на удару СДА која је одговарала да не врши притисак већ тражи полагање рачуна.

О томе да ли је ријеч о истинској бризи за националну заступљеност или бојазни од губитка контроле у бх правосуђу сувишно је говорити. Истовремено, константни вербални напади на носиоце правосудних функција стизали су и од бх министра безбједности Драгана Мектића, који су га, због клевете потпредсједнице ВСТС-а Ружице Јукић, довеле и у судницу. Притисци и пријетње очигледно и даље остају неодвојиви дио функционисања бх правосуђа.