latinica  ћирилица
23/07/2018 |  08:35 ⇒ 08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Озил се повукао из репрезентације "због расизма и непоштовања"

Фудбалер турског порекла Месут Озил (29) одлучио је да се повуче из репрезентације Њемачке због тога што има "осјећај расизма и непоштовања", а чему су претходиле критике које су му упућене због тога што се сликао са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.
Месут Озил и Реџеп Ердоган - Фото: AP
Месут Озил и Реџеп ЕрдоганФото: AP

У низу објава на Твитеру, Озил је саопштио да ће напустити њемачку репрезентацију, а напао је Фудбалски савез Њемачке (ДФБ), његовог предсједника, обожаватеље и медије, рекавши да примјећује расистичке и дупле стандарде у односу са особама турског поријекла, наводи АП.

Озил је поручио да за Њемачку неће играти докле год буде "имао осјећај расизма и непоштовања".

"Имам два срца, једно у Њемачкој, друго у Турској. Нећу више играти за Њемачку док имам осјећај расизма и непоштовања. Некада сам за ту репрезентацију играо с поносом, али то више није случај. Не поштују се моји турски коријени. Расизам никада не би требало да буде прихваћен. Нијемац сам кад побиједимо, а имигрант кад изгубимо", навео је поyнати фудбалер.

Фотографија Озила, Ердогана и Илкаја Гундогана, фудбалера Манчестер ситија, изазвала је бес јавности у Немачкој пре два месеца.

Председник ДФБ рекао је тада да су Озил и Гундоган дозволили да их Ердоган "искористи" у политичке сврхе.

Поједини њемачки политичари довели су у питање вјерност Озила и Гунгодана Њемачкој и предложили да би их требало избацити из репрезентације прије Свјетског првенства у Русији.

Гундоган се дистанцирао од фотографије, а Озил је одбио да је коментарише до данас, када је рекао да фотографија није имала никакве политичке намере и да се са Ердоганом сликао како би испоштовао највишу политичку позицију у Турској, наводи АП.