latinica  ћирилица
03/08/2018 |  10:39 ⇒ 15:51 | Аутор: СРНА

Ћеранић: У БиХ постоје политичке снаге које желе да задрже мигранте

Декан Факултета безбједности у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је да у БиХ сигурно постоје политичке снаге које желе да задрже мигранте да би се измијенила демографска и безбједносна слика у БиХ.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је навео за да је најопасније што се не зна структура миграната и истакао да је Република Српска одлучила да направи тијело које ће мигранте пратити од момента када уђу у Српску до момента када из ње изађу.

Према његовим ријечима, мигранти дођу без докумената и наведу земљу поријекла која се забиљежи без икакве провјере.

"Ми не знамо да ли су они дошли из `Исламске државе`, па се након пораза у Сирији пребацују према Европи. Не знамо њихове намјере, да ли неко има одређене задатке да ту борбу због које су доле ратовали настави у било којој европској земљи или је ријеч о томе да мигранти бјеже из економских разлога. Ми тих одговора немамо", рекао је Ћеранић "Спутњик".

Он је указао да је главни проблем што се институције БиХ које би требало да се баве проблемом миграната очито не сналазе у томе, иако су имале довољно времена да ту ситуацију спремно дочекају, по узору на искуства Србије и Македоније.

"Министарство које се не сналази, умјесто да нађе рјешења која би помогла да се ситуација ријеши, проналази локације за смјештај као што су напуштене касарне инапуштена српска села, и онда, наравно, долази до реаговања Српске", рекао је Ћеранић.

Он рјешење види у контакту министарстава безбједности и спољних послова са земљом у коју мигранти желе да уђу "и, ако их она не прима, са владом државе из које су дошли како би тамо били враћени".

"Гетоизација сигурно није рјешење. Имате случај Париза гдје су у предграђу отворена гета од миграната, као и у Белгији гдје не смије да уђе нико ко није муслиман. Ни полиција. И она су, како се показало, била логистика приликом извођења терористичких напада", упозорио је Ћеранић.

Одговарајући на питање да ли српске породице могу да траже да им не буде узурпирана њихова имовина пошто то Република Српска не може да спријечи у другом ентитету, Ћеренић је истакао да би о томе у институцијама БиХ требало да воде рачуна представници Републике Српске, али пошто долазе из друге политичке опције у односу на ону која је на власти у Српској они, како каже, воде жестоку борбу на унутрашњем плану против политичких опонената.

"Да је среће, први би министар безбједности БиХ Драган Мектић реаговао и не би дозволио да се села, имања, куће које су Срби напустили, користе за смјештај миграната. Нажалост, ту нема никаквог заједничког националног интереса, црвене линије која не би смјела да се пређе", закључио је Ћеранић.