latinica  ћирилица
08/08/2018 |  14:52 | Аутор: СРНА

Видаковић: Мектић окреће главу од проблема, а стање је алармантно

Потпредсједник СНСД-а Марко Видаковић изјавио је за Срну да институције Републике Српске чине апсолутно све што је у њиховој надлежности да спријече хаос настао усљед ескалације мигрантске кризе који су својим нерадом створиле институције БиХ и у том правцу је и формирано Координационо тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске.
Марко Видаковић - Фото: РТРС
Марко ВидаковићФото: РТРС

- Оно што им Република Српска може понудити и што треба да им понуди јесте безбједан, хуман и брз пролаз без непотребног задржавања кроз територију Српске. Република Српска је дала свој одговор, сада су на потезу институције БиХ које су на питању мигрантске кризе апослутно подбациле - истакао је Видаковић.

Он је оцијенио да је просто невјероватно да министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић као неко ко би требало да буде најодговорнији за овакву кризу, умјесто да преузме одговорност, окреће главу пред проблемом, увјеравајући нас да је у БиХ све под контролом и да нисмо ништа у горој ситуацији у односу на земље у региону.

- Стање је хаотично и алармантно и то је чињеница. МУП Републике Српске до сада је евидентирао више од 2.000 миграната из чак 22 земље. Интересантно је да то нису жене и дјеца него су углавном младићи, мушкарци који се у колононама или спорадично појављују широм БиХ, а за неке неки од њих, који су евидентирани, испоставило се и да су учествовали на ратиштима и били рањавани - упозорио је Видаковић.

Он је рекао да народ у неким градовима народ већ самостално организује протесте, напоменувши да је већ у Бихаћу у понедјељак планиран велики скуп.

- Тога ће бити све више, народ је у страху и тражи одговоре, што је разумљиво, траже реакцију а не игнорисање од надлежних институција БиХ - констатовао је Видаковић.