latinica  ћирилица
08/08/2018 |  18:57 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Министарство: Шаровић себи приписује туђе заслуге за извоз воћа у Русију

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске саопштило је да је Влада Српске снажним подстицањем воћарства подигла производњу на 102.000 тона, са укупном вриједношћу од 178 милиона КМ у периоду од 2013. до 2017. године и воћаре разним подстицајним мјерама припремила да могу извозити своје производе, баш као и у случају мљекара.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Реагујући на изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића уочи данашњег састанка са извозницима воћа, који је заслуге за поновни извоз у Русију приписао ангажману Министарства на чијем је челу, из Министарства пољопривреде поручују Шаровићу да би морао знати и да БиХ не би имала никакву проходност производа према Русији да предсједник Републике Српске Милорад Додик није обезбиједио управо те извозне канале, преко Републике Српске.

"Зато нико нема право, а посебно не Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, да себи приписује заслуге за извоз воћа у Русију, када бројке говоре да извоз воћа из Републике Српске има континуиран раст, те да је у 2017. години он био за 52 одсто већи у односу на петогодишњи просјек", наглашавају из Министарства пољопривреде.

У саопштењу се истиче да је Влада Српске у посљедњих неколико година инвестирала знатна средства у воћарском сектору, па је тако само у периоду од 2013. до 2017. године уложено око 22 милиона КМ или просјечно годишње око пет милиона КМ, с циљем да се побољша домаћа понуда и обезбиједи извоз.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске поручују да би заједничке институције БиХ, у овом случају Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, требало више да се баве уређењем спољнотрговинског пословања, које постаје лимитирајући фактор за многе привредне субјекте, а посебно аграрни сектор.