latinica  ћирилица
09/08/2018 |  12:07 ⇒ 12:18 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Нећемо одустати од тужби против Хрватске у Стразбуру

Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ неће одустати од намјере да тужбама против Хрватске тражи правду у Стразбуру, рекао је предсједник овог Удружења Никола Пузигаћа.
Никола Пузигаћа -
Никола Пузигаћа

"Избјегли Срби из Хрватске двије деценије након рата и даље су понижени и дискриминисани у остваривању својих стечених радних, пензионих, станарских и других права која су прије рата имали у Хрватској, али, с друге стране, институције БиХ и Хрватске не чине ништа конкретно да у билатералним односима коначно ријеше ова питања", рекао је Пузигаћа Срни.

Пузигаћа је навео да у просторије Удружења свакодневно далазе људи из свих мјеста Републике Српске, тражећи помоћ у остваривању њихових права јер су у Хрватској бесправно изгубили станарска, радна пензиона и имовинска права.

Он је подсјетио да је Удружење припремило 50 тужби против Хрватске Европском суду за људска права у Стразбуру због немогућности остваривања стечених права Срба у Хрватској, али Удружење тренутно нема финансијских средстава за њихово слање у Стразбур.

Пузигаћа је апеловао на надлежне институције у Републици Српској и људе добре воље да помогну рад Удружења које је тренутно у тешкој финансијској ситуацији и функционише, захваљујући скромној помоћи чланства.

Он каже да је Удружење раније поднијело на десетине тужби Европском суду за људска права у Стразбуру против Хрватске на које није било одговора.