latinica  ћирилица
09/08/2018 |  18:51 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Све више миграната у Семберији и Бањалуци

Мигранти су виђени данас и у Бањалуци. Грађани су их уочили у насељу Старчевица, а у Полицијској управи кажу да их нису пронашли. Све више миграната је и у Семберији, одакле стижу све гласнији апели да се овај проблем почне озбиљније рјешавати.

Бањалучка полиција, провјеравајући објављене наводе, данас је појачано патролирала улицама Старчевице, али није примијетила мигранте у овом насеља. Нису их примијетили ни мјештани с којима смо разговарали.

Из Полицијске управе Бањалука поручују да ће и даље, у складу са закључцима Координационог тијела, пратити ситуацију на терену. Досадашње искуство показало је, кажу, да се мигранти не задржавају дуго на подручју које они покривају.

"На подручју Бањалуке евидентирана су 204 мигранта, који су били само у транзицији и који су се врло кратко задржали на подручју ПУ Бањалука", рекао је Душко Пена, замјеник начелника Полицијске управе Бањалука.

Ситуација у Семберији битно је другачија. До сада је, на подручју Бијељине, регистровано више од 700 миграната, а није ријеткост да они, у групама, лутају околним селима, због чега су становници све више узнемирени.

"Није нимало пријатно и мислим да су грађани оправдано забринути. Јер замислите да се у тим мирнијим мјестима, на периферији, једно јутро пробудите и видите десет непознатих људи, за које не знате ни ко су ни шта су, а при том су из друге културе", каже Александар Ђурђевић, одборник СНСД-а у Скупштини града Бијељина.

Све узнемиренији су и грађани Бихаћа, који су за понедјељак најавили и протесте, због ескалације мигрантске кризе.

Процјењује се да их је у овом граду више од 5.000, а у Великој Кладуши још око 1.500.

Све то показује колико су инстиуције БиХ заказале у рјешавању овог проблема, посебно Министарство безбједности и министар Драган Мектић, каже СНСД-ов посланик у ПС БиХ, Душанка Мајкић.

"Два пута се скида тема миграната са сједнице Савјета министара јер је он на годишњем одмору. Замислите сутра да гори све, а министар отишао на годишњи одмор", наглашава Мајкићева.

Служба за послове са странцима у БиХ је, од почетка ове године, регистровала 10.317 илегалних миграната.

Највише је држављана Пакистана, затим Сирије, Ирана Авганистана и Ирака , док је нешто мање држављана Либије, Алжира, Палестине, Марока, Индије. Процјењује се да је стварни број много већи, јер бројни мигранти нису регистровани.