latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:08 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Којић: Одбацити извјештај и формирати нову међународну комисију за Сребреницу

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истиче да је битно одбацити извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, који чак не познаје страдање 2.600 Срба у средњем Подрињу, и формирати нову међународну комисију за Сребреницу која ће обухватити све догађаје од 1992. до 1995. године.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Веома је важно да Народна скупштина Републике Српске на сједници 14. августа разматра извјештај Комисије за Сребреницу и да буду донесени закључци о одбацивању тог извјештаја", рекао је Којић Срни.

Он наводи да за неке посљедице постоје узроци, и да је то оно што је битно, јер се упорно покушава избјећи страдање Срба, а којима се приписује и оно што се није десило.

Коментаришући то што је портал "Слободна Босна" објавио дио списак од 22.000 Срба који се доводе у вези са ратним злочинима у Сребреници, Којић истиче да је то очигледно наставак хајке из Федерације БиХ на српски народ.

"Објављивањем имена стављају се мете конкретно на те људе, њихове породице и сије страх међу свим Србима који су у саставу Војске Републике Српске били на било којем другом подручју. Јавно објављивање имена и презимена људи, стављање етикете да они имају везе са некаквим догађајима - изван је сваког домена права и правне норме", указује Којић.

Према његовим ријечима, то најбоље одсликава извјештај о Сребреници, који је донесен под притиском међународне заједнице из 2004. године, и списак радне групе толико штетан за Републику Српску и српски народ.

Он је рекао да се на списку те радне групе налазе и имена лица која су чак и пред правосуђем БиХ правоснажно ослобођена за догађаје у Сребреници.

"Ово најбоље показује колика је валидност и важност тог извјештаја и радне групе. Нема право нико да каже да је неко ратни злочинац јер је био формацијски распоређен у било којој јединици Војске Републике Српске", каже Којић.

Он наглашава да из ФБиХ желе наметнути колективну одговорност за све који су били припадници Војске Републике Српске и да комплетан српски народ и Република Српска буду доведени у везу са догађајима у ратовима деведесетих година прошлог вијека.

На иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика, Народна скупштина Републике Српске ће 14. августа разматрати извјештај Комисије за Сребреницу из 2004. године, која је утврдила да је од 10. до 19. јула 1995. године на подручју Сребренице нестао 7.801 Бошњак.

Комисију је формирала Влада Републике Српске, на основу налога Дома за људска права.