latinica  ћирилица
10/08/2018 |  13:28 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Вукотић: Објављивање списка са 22.000 Срба мора да изазове колективну реакцију

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић изјавио је за Срну да објављивање имена 22.000 Срба са списка који је предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић у јулу предала њемачком тужиоцу мора да изазове колективну реакцију у Српској.
Душко Вукотић - Фото: СРНА
Душко ВукотићФото: СРНА

Реагујући на одлуку Независног истраживачког центра и портала "Слободна Босна" да објављују имена са тог списка, Вукотић је нагласио да се нада да ће Народна скупштина поништити некада усвојени извјештај о Сребреници, јер се, како каже, управо на темељу тог извјештаја граде овакве конструкције.

"Након одлуке највишег законодавног тијела Српске, потребно је колективно реаговати на ово етикетирање људи, јер појединачне реакције нису примјерене овако проблематичном тренутку ни оваквој намјери бошњачке политике", рекао је Вукотић.

Он је додао да објављивањем списка који садржи имена више од 20.000 људи, промотери бошњачке политике практично сами себе демантују у томе да је Сребреница геноцидна намјера, јер како наводи Вукотић, поставља се питање каква је то намјера у којој учествује преко 20.000 људи.

Предсједник Удружења "Мајке Сребренице" Мунира Субашић предала је њемачком тужиоцу списак са 22.000 имена припадника Војске Републике Српске, које доводи у везу са злочином у овом граду у јулу 1995. године.

Народна скупштина Републике Српске у уторак, 14. августа, разматраће на посебној сједници Информацију о Извјештају Комисије о догађајима у и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995. године.