latinica  ћирилица
12/08/2018 |  11:44 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

Туристи све више долазе у Бијељину

Долазак туриста у Бијељину повећан је за око 17 одсто у протеклих шест мјесеци у односу на исти период претходне године.

У градској Туристичкој организацији кажу да охрабрује бројка од 25.000 ноћења на територији града, у првом полугодишту ове године.

Највише туриста посјети Етно села Станишићи. Најчешћи посјетиоци су из Српске, Федерације БиХ, има их и из свих држава бивше Југославије, али и Европе.

"Први пут смо чули за Етно село па смо дошли и то видјети. Долазимо поново", каже туриста из Ријеке.

С њим се слаже и туриста из Вареша који истиче да су први пут у Бијељини.

"Фантастично је све. Тек смо дошли и почели да обилазимо.Надам се да ћемо успјети да обиђемо барем дио свега овога".3

За првих шест мјесеци ове године забиљежено је око 25.000 ноћења, а предњачи Етно село Станишићи са више од 50 одсто укупног броја ноћења. Зарада од угоститељства је вишемилионска, а из године у годину биљежи се повећан број туриста, посебно оних из иностранства.

"Гледајући у односу на прошлу годину овај шестомјесечни период, ми смо имали негдје око 17 одсто више долазака и око 13,4 одсто више ноћења. Негдје 56 одсто су страни туристи који заједно са домаћим туристима доприносе повећању девизног прилива и потрошњи у свим областима", истиче Миливоје Ера из Туристичке организације града Бијељине. 

Ова установа организатор је и традиционалних манифестација које привуку велики број посјетилаца. Једна од атрактивнијих је и недавно одржана Савска регата.

"Ми рачунамо да је било преко 300 пловила и негдје 1.500 до двије хиљаде људи. Манифестације је оцијењена од многих као успјешна", рекао је Ера.

Из Туристичке организације напомињу да ће 19. августа осамнаести пут бити организован Златни котлић Семберије, такмичење у припремању најбоље рибље чорбе, уз учешће многобројних екипа из Републике Српске и БиХ, те Србије и Хрватске.