latinica  ћирилица
13/08/2018 |  12:22 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Кратки филм Музеја савремене умјетности Српске у финалу за награду

Кратки документарни филм Музеја савремене умјетности Републике Српске ушао је међу 12 финалиста међународне музејске награде "Музеји у кратком филму 2018".
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Филм Музеја савремене умјетности Републике Српске под називом "Универзитет катастрофе", у режији Далибора Даниловића, номинован је за главну награду у категорији "кратке приче у видео-формату", саопштено је из Музеја.

Филм описује процес припреме изложбеног пројекта "Универзитет катастрофе", чији је организатор био Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Финалисте је одабрао жири који чини међународна група музејских, медијских и видео професионалаца, који су подијелили такмичење у три категорије - промотивне, изложбене и кратке приче у видео-формату.

На пето издање фестивала најбољих кратких филмова о музејима пријавило се 49 музеја из 20 европских земаља, а награде ће бити додјељене 31. августа у Пирану у Словенији.

Ова међународна музејска награда покренута је 2012. године с циљем повећања свијести јавности о улози музеја у иновативној видео-продукцији.

Награду додјељује Форум славенских култура у сарадњи са Европском музејском академијом, Музејом индустрије и рада из Бреше и Музејском фондацијом Бреше, уз спонзорство општине Пиран и Асоцијације културних удружења Пиран.

Осим награда у главним категоријама, свих 12 финалиста се такмичи и за награду публике.