latinica  ћирилица
13/08/2018 |  18:51 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

Бишћани протестују због мигрантске кризе

Број миграната сваки дан се повећава, а стотинак Бишћана изашло је на градски трг протестујући због мигрантске кризе, која ових дана доживљава врхунац. Поручују: немају ништа против миграната, али имају против надлежних бх. институција које, како кажу, не раде ништа да их адекватно збрину. Потписују и петицију против изградње мигрантског центра.

Ове ријечи упућене су са мирних протеста, алудирајући на бх. власти да на вријеме нису препознали проблем који са собом носи мигрантски талас. Организатори протеста суочени са бројним опструкцијама, успјели су ипак све да организују, и симболично, у минут до 12, први пут изађу на улицу и укажу на алармантну ситуацију у свом граду.

Ако се нешто хитно не предузме, Бихаћ би могао да се суочи са катастрофом несагледивих размјера, поручено је са скупа. Од надлежних очекују хитне мјере.

"Данас је господин Звиздић код госпође Меркел. Све је у реду, међудржавни послови и тако даље. Међутим, господин Звиздић никад није свратио у Бихаћ да види, да прошета бихаћким улицама, па да сусретне велики број људи који не знају шта раде, куда ходају, шта се с њима дешава. Надам се да ће бити притиснути ситуацијом, и да ће бити притиснути споља да се укључе", каже предсједник Форума грађана "Бихаћка грађанска иницијатива" Халид Дедић.

Бихаћ више није исти град, поручили су Бишћани са градског трга, кажу да више не могу слободно да се крећу, да се не осјећају угодно у свом граду и да се мигранти понашају слободније од њих.

Док су грађани били, како кажу, приморани да изађу на улицу, министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да протести имају политичку позадину.

Дио грађана Бихаћа данас је покренуо петицију за одржавање референдума о неприхватању мигрантског центра на подручју града.

Под слоганом "Хоћу да се питам", о формирању центра за мигранте Бишћани желе да се изјасне на референдуму. То је, сматрају, легитиман начин да искажу свој став.

"Може мигрантски центар, али ван града, да су они под контролом, да су под надзором, међутим, нама Сарајево диктира сву ову игру, све нама пребацује", истиче Сенад Рошић из Бихаћа.

Коначно рјешење очекују и мигранти. Напријед према земљама ЕУ не могу, назад не желе. Свјесни су да ће зиму највјероватније провести у Бихаћу. Тога се и плаше.

"То је илегално. Није добро да неко спава у парку или на улици. Желимо да нас смјесте у неки нормалан смјештај. Видјели сте зграду у којој се сада налазимо, нема прозоре, врата, подове, ништа. Како ико може спавати и живјети ту", каже Мохамед Али из Пакистана.

Према процјенама, у Бихаћу се данас налази више од пет хиљада миграната. Међутим, тај број се из дана у дан повећава, јер их у овај град свакодневно пристигне и преко 50.

Бишћани поручују да ће, уколико не буду предузете одговарајуће мјере, организовати и нова окупљања и протесте.