latinica  ћирилица
14/08/2018 |  11:41 ⇒ 13:13 | Аутор: РТРС

Влада Српске за модернизацију противградне превентиве издвојила 25 милиона КМ

У посљедње четири године Влада Републике Српске за модернизацију система противградне превентиве уложила је 25 милиона марака.

Новим метеоролошким радарима и технолошким иновацијама створен је један од најмодернијих и ефикаснијих система у окружењу. Паралелно с техничким опремањем воде се активности и на кадровском јачању.

Највише средстава утрошено је на набавку два савремена метеоролошка радара од којих је онај на Борју, изнад Теслића, од прошле године већ у функцији а у току је инсталација рададара на Јахорини.

Осим радара у изградњи су и два нова регионална радарска центра у Бијељини и Требињу. На подручју општине Лакташи у функцији је десет аутоматских лансера а на подручју Градишке 25 приземних генератора чиме је знатно побољшана ефикасност система у пограничном подручју с Хрватском.

У противградној превентиви, контроли летења као и Хидрометеоролошком заводу Републике Српске изражен је недостатак стручњака меторолошке струке.

У Противградној превентиви већ постоје обезбијеђена средства за стипендирање пет средњошколаца који се одлуче за студирање метеорологије.

Опширније погледајте у прилогу.