latinica  ћирилица
14/08/2018 |  14:25 ⇒ 22:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: То што је Меркелова рекла значи да нас је већ "разграничила" признањем Косова

Њемачка нас је већ "разграничила" оног тренутка када је признала цјеловито, суверено и недјељиво Косово, рекао је данас предсједник Србије Александар Вучић у одговору на питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промјене граница на Балкану.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Вучић је изразио чуђење што је дио јавности изјаву Меркелове схватио као неку нову поруку.

- Шта значи то што је Меркел рекла? То што је рекла значи само да нас је она већ "разграничила" тако што је цијело Косово независна држава - рекао је Вучић, и додао да то људи треба да имају на уму.

Како је рекао, "они који су радују њеној изјави треба да знају да је за Меркел, као и за цијели свијет, са малим изузецима, да сви они сматрају Косово и Метохију цјеловитом, сувереном и недјељивом територијом и да та територија припада Албанцима", додао је и указао да само из нашег угла постоји питање: "Чије је Косово"?

- Из њиховог угла је то завршена ствар - рекао је Вучић.

Казао је и да му је став Ангеле Меркел познат десет година, да је увијек исто говорила и да ништа није промијенила, али да није ни он. Али, истакао је, он ће наставити да се бори за Србе и Србију.

- А, ови који се залажу за независно и цјеловито Косово нека наставе да раде свој посао - рекао је Вучић, и додао да ће Срби да се изјасне, па можда и гласају за то.

Он је подсјетио да је увијек говорио да Њемачка има другачији поглед на Косово од Србије. Истакао је да "људи не треба да мисле да се из њиховог угла не спори чије је Косово, да ли наше или њихово".

„- Из њиховог угла то је јасно. Због тога ме је зачудила хистерија код дијела људи у Србији. Разумијем Соњу Бисерко, Саву Јањића, Раду Трајковић, а који су увијек били за самостално Косово, далеко од Србије. Ту се ништа није ни промијенило. Ни код једног од њих. Исту политику су водили и воде данас. Неко је требало да каже да је то њихова политика, да се они залажу за албанско независно Косово. Зато су се борили против тога да Србија било шта добије - казао је он.

Вучић је рекао и да су се послије укључили неки други, који су томе допринијели да цијело Косово припада неком другом.

- „Моја кривица је што сам се борио и имао храбрости да Меркел, Путину и Пенсу, Макрону и сваком другом тражим нешто више за Србе и Србију. Да кажем да та граница на Јарињу и Брњаку није државна граница. Извињавам се што сам се дрзнуо да се борим за свој народ - рекао је он, додајући да су га "убиједили да је хтио да да Косово".

Како је казао: "„Ви сте дали и тражили само потрвду да је Косово независно".

Предсједник Србије је навео и да њемачка канцеларка од 2008. када је признала Косово није мијењала позицију.

„- Друго је што сам се трудио да поправим положај Србије и Срба да дођем у позицију да смијем да тражим нешто. Један званичник ми је у шали једном рекао за то што тражим „"да ниси ти, пуцали би у тебе". Мене поштују, а да је неко други тражио сасвим би лошије прошао - казао је предсједник Србије.

Разграничење

Рекао је да је његов гријех изгледа што се бори за свој народ, што се борио и што ће се борити и даље. Указао је да су неки личне и партијске интересе, као и жељу за богаћење стављали испред интереса Србије.

„- Баш их брига хоћемо ли да имамо Копаоник, Газиводе, Ропотово у Србији. Њих интересују само паре - казао је он.

Вучић је, на питање да ли ће се даље борити за разграничење, рекао да ће се борити и даље, "и да ће питати даље шта може да учини за Србију". С тим у вези, упитао је: Јесмо ли сад добили одговор од Меркелове, са којим су задовољни они које подржавају неке телевизије, према којем је све завршено и имамо цјеловито независно Косово?.

„- По хиљадити пут је жена јасно рекла да је разграничење постигнуто. Шта ћу ја мали онда. Куд ћу ја против Раде Трајковић и Саве Јанковића, Ђиласа, Обрадовића и свих других, и још Меркелова каже да је завршнео са разграничењем. Идем да се борим и питам да ако могу нешто да учиним за Србију, могу - казао је он.

„Како је поручио, "очигледно је сада да ће ово да траје много дуже него што су неки планирали, да ће за два три мјесеца бити завршено, готово заборавите".

Са Тачијем у септембру

Он је казао да је сасвим сигурно да ће се са предсједником привремених власти у Приштини Хашимом Тачијем састати почетком септембра у Бриселу, истичући да ће то бити прилика да се сагледа да ли постоји могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазе.

- „Таква је најава из Брисела - додао је он.

Рекао је да је могуће да обојица учествују и на Европском форуму Алпбах, гдје су најављени током политичких разговора“, који су заказани за 25. и 26.август, мада он још не зна да ли ће ићи тамо.

- „Још нисам одлучио да ли ћу да идем у Алпбах - додао је он.

Вучић је казао да ће бити интересантно да видимо послије свега "шта је то и гдје смо стали, као и да ли постоји било која могућност за излаз из тешке ситуације у којој се налазимо".