latinica  ћирилица
14/08/2018 |  22:27 ⇒ 15/08/2018 | 11:49 | Аутор: СРНА

Радмановић: Преварили су се они који су мислили да ће поразити Српску

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је вечерас да су се преварили они који су мислили да ће поразити Републику Српску тако што ће у власт на нивоу БиХ узети српске представнике са мањом подршком властитог народа и њима командовати.
Небојша Радмановић - Фото: РТРС
Небојша РадмановићФото: РТРС

Радмановић каже да нико не може оспорити оцјену да је рад Савјета министара у протекле четири године био слаб зато што је састављен од људи који немају већинску подршку свог народа.

- Нико не може спорити оцјену да је рад у ове четири године био слаб, да је од почетка такав због лоше састављене коалиције, због тога што је у извршној власти дио људи који није добио већинску подршку свог народа. СНСД и наши коалициони партнери су побиједили на изборима и формирали власт у Српској, а у Сарајеву је неко изабрао српску мањину да иде у власт и добили смо проблем - рекао је он за Алтернативну телевизију.

Радмановић, који је и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, истакао је да проблем није у Републици Српској, већ у БиХ.

Радмановић указује и да Предсједништво БиХ, у којем је и члан из Републике Српске Младен Иванић, ради на томе да убрза пут БиХ у НАТО.

Према његовим ријечима, постоје ставови Предсједништва БиХ од прошле године да се јасно и брзо иде ка испуњавању свих циљева за МАП, које је потписао Драган Човић, а за које је гласао и Иванић.

- Постоји тај закључак, само га нико не показује. Ова екипа, укључујући и Младена Иванића ради на убрзаном путу ка НАТО-у, и то не крију, али прокушавају да то сакрију од јавности и да кажу "ево Радмановић је то потписао". Ја јесам то потписао 2009. године, и то је био став Предсједништва БиХ усаглашен и са Законом о одбрани и са ставовима парламента Српске. Сад постоје други ставови парламента Српске, али се тај процес ипак наставља - наводи Радмановић.

Радмановић сматра да ће Иванић на изборима као кандидат за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске изгубити због тога што је лоше радио.

Према његовом мишљењу, није могућ сценарио да, уколико на изборима побиједи Милорад Додик, Иванић буде предсједавајући Савјета министара јер су њихови политички ставови веома различити.

Радмановић је увјерен и у побједу кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, која је добро водила Владу Српске и остварени успјеси су великим дијелом њена заслуга, док опозиција нема рјешење за бољи живот.

- Резултати истраживања показују да је она /Цвијановићева/ у предности у односу на противкандидата. Мислим да ће предизборна кампања показати још већу разлику између Цвијановићеве и /Вукоте/ Говедарице - сматра Радмановић, који је носилац изборне листе СНСД-а за парламент БиХ.

Коментаришући то што је Народна скупштина Републике Српске данас једногласно одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, Радмановић оцјењује је то добар пут за одбацивање свега што је урађено под политичким притиском и да експерти анализирају све што се догађало на том простору.

Он наглашава да сви знају, али да нико није имао снаге да каже, да је извјештај сачињен под притиском међународне заједнице, и истиче да је то дио међународног пројекта који је трагедију претворио у политичку причу.

- Сада имамо снаге, и то јасно кажемо - истиче Радмановић.

Када је ријеч о мигрантској кризи у БиХ, Радмановић указује да власт у БиХ спава и да је овом проблему требало приступити много раније и много озбиљније, јер је цијели регион то учинио још прије четири године.

Говорећи о случају Драгичевић, Радмановић је навео да је страшна трагедија задесила једну породицу и да свако ко озбиљно размишља мора да саосјећа са њима, те да су институције система морале и требале брже да раде да би се сазнала истина.

- Потпуно је оправдан сваки захтјев, прије свега родитеља, али и свих који их подржавају да се сазна истина. До истине се мора доћи, само је питање када. Иако ријетко дајем оцјене о правосуђу, јер мислим да то не треба да раде политичари, ово је ситуација када се осјећа да се могло и требало радити брже и да је можда дио тога и проузроковао овако дуге протесте у Бањалуци - нагласио је Радмановић.

Он каже да је, за разлику од те трагедије и саосјећања са родитељима и породицом, ово што се сада дешава на Тргу Крајине дио политике.

- Један број опозиционих политичара практично је окренуо те људе на другу страну и добили смо скупове који постају политика. То је увијек када се око једне трагедије упетљају политичари и онда добијете другу врсту проблема - наводи Радмановић.