latinica  ћирилица
15/08/2018 |  08:12 | Аутор: vecernjenovosti

Рекордна 2018. - испаљено чак 1.380 противградних ракета

Ова година ће бити рекордна по броју дана са противградним дејством и броју испаљених ракета у градоносне облаке
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

Ова година ће бити рекордна по броју дана са противградним дејством и броју испаљених ракета у градоносне облаке. Последњих пет година у просјеку се за 35 дана дејствовања у кумулонимбусе испаљивало 820 противградних ракета, а ове године дејствовало се 36 дана са 1.380 ракета.

Тихомир Дејановић, директор "Противградне превентиве РС" са сједиштем у Градишци каже да је систем на чијем је челу најдјелотворнији у региону. Инвестиције од преко 25 милиона конвертибилних марака допринијеле су да је наша противградна заштита најбоља на Балкану, па и шире.

- Имамо два најновија метеоролошка радара америчке производње, један на Борју и други на Јахорини. Квалитетним сигналом пратимо територију комплетне БиХ, па чак и бивше Југославије и пола Албаније. Осим нас такве моћне и модерне радаре има само Њемачка. Ти радари су од користи и метеоролошким сервисима, цивилној заштити, полицији и другим дјелатностима - рекао је Дејановић.

Прије два мјесеца у оквиру овог предузећа формирана је Агенција за развој и проширење брањеног подручја. Већ су успостављени контакти са неколико кантона у ФБиХ.

- Затражили смо од локалних заједница из Зеничко-добојског, Тузланског, Посавског и Унско-санског кантона да уђу у наш систем - рекао је Дејановић.