latinica  ћирилица
15/08/2018 |  13:05 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Приједор: Инфо дан у организацији Привредне коморе Републике Српске

У Приједору је, у организацији Привредне коморе Републике Српске, Министарства финансија и Пореске управе, одржан Инфо дан о теми недавних измјена законодавног оквира у области рада, пореза на доходак, дефиниције и обрачуна плате.

"Збуњујућа ствар за привреднике јесте што се мијења дефиниција плате. Избацује се појам нето плате и остаје само појам бруто плате, који садржи основну плату, варијабилни дио и цијену рада, и управо највише дилема има око обрачуна тог варијабилног дијела", истакла је Дијана Ђаковић, руководилац приједорске канцеларије Привредне коморе Републике Српске.

Након Бањалуке, Бијељине и Требиња, законодавне новине из ових области представљене су и привредницима из приједорске регије.

"Презентоваће се измјене из области радно-правних односа и њихов утицај на подношење пријаве за порезе и доприносе којима се пријављују плате. Исто тако ћемо презентовати утицај измјена Закона о порезу на доходак и утицај тога на остваривање права порезних обвезника по смањењу пореске основице која резултира повећањем плата", рекла је Перса Паић из Пореске управе Републике Српске.