latinica  ћирилица
16/08/2018 |  08:12 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

Мањи опоравак лире

Турска лира незнатно је ојачала данас на курс од испод шест лира за један долар послије коментара из САД да царине на турску робу неће бити укинуте ни ако Анкара ослободи притвореног америчког постора и обећања Катара да ће инвестирати 15 милијарди долара у Турској.
Новац - Фото: АП
НовацФото: АП

Инвеститори су фокусирани на конференцијски разговор који ће министар финансија Берат Албајрак данас имати у 15.00 часова у покушају да умири улагаче.

Лира је ове године ослабила за 36 одсто према долару.

Пастор Ендрју Брансон оптужен је у Турској за тероризам, а турске власти наводе да је његова ситуација у надлежности судова.

Ово је само један од неколико спорова између двије земље које су чланице НАТО савеза, укључујући неслагања у вези са Сиријом и примједбе Вашингтона на одлуку Турске да купи оружје од Русије.

Лира је почетком седмице била на рекордном минималном курсу од 7,24 лира за један долар, али се опоравила након што је централна банка предузела мјере за јачање ликвидности финансијског система и зауставила продају лире за друге валуте.

Катарски емир јуче је одобрио пакет економских пројеката, инвестиција и депозита у Турској у вриједности од 15 милијарди долара након састанка са предсједником Тајипом Ердоганом у Анкари.