latinica  ћирилица
16/08/2018 |  13:49 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Хистерично реаговање оних који су пројектовали лаж о Сребреници

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да они који су пројектовали лаж о Сребреници сада хистерично реагују на одлуку Народне скупштине Републике Српске да одбаци Извјештај о Сребреници из 2004. године, јер су се суочили са храброшћу Бањалуке да коначно одбаци ту лаж и притиске.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Он је у изјави Срни навео да они који су пројектовали ту лаж сада причају о угрожавању људских права, ревизионизму.

"А заправо, ради се о немоћи геополитичких лажова, који су од нас очекивали да прихватимо туђе злочине као своје и да се идентификујемо са улогом негативаца", рекао је Анђелковић.

Он је додао да је познато да је прича о геноциду у Сребреници лаж и када је ријеч о броју жртава и о начину на који су људи страдали, јер је већина страдала у пробоју, са оружјем.

"Лаж те врсте може да се брани само тако што би друга страна ћутала и прихватила ту лаж", каже он.

Анђелковић је подсјетио да је Република Српска била дуго застрашивана, притискана да призна лажи те да је из те лажи и произашао изјвештај о Сребреници Владе Републике Српске из 2004. године.

Он истиче да је данас Република Српска консолидована и јака и спремна да одбаци такве лажи и стигматизацију српског народа.

На питање да ли очекује опструкције поводом формирања најављених међународних комисија о страдању Срба у Сребреници и Сарајеву, Анђелковић је рекао да очекује.

"Пошто је у питању велика лаж, они који су ту лаж пласирали, сигурно је да не желе да се формирају стручне комисије које би сагледале ствари реално. Тако да треба очекивати опструкције", додао је он.

Он је навео да се опструкције и бјежање од истине наприје види у противљењу формирању стручних комисија.

"Шта је проблем да стручњаци из разних земаља сагледају реалну ситуацију? Значи, проблем може да буде само то што неко зна да је пласирао лаж", рекао је Анђелковић.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је данас одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.