latinica  ћирилица
16/08/2018 |  14:36 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Стевановић: Реакција Стејт департмента је преписано мишљење бошњачких политичара

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић изјавила је Срни да реакција америчког Стејт департмента на закључке Народне скупштине Српске у вези са извјештајем Комисије за Сребреницу из 2004. године говори да нису ни прочитали те закључке, већ су преписали мишљење бошњачких политичара из Сарајева.
Споменка Стевановић - Фото: РТРС
Споменка СтевановићФото: РТРС

Коментаришући тврдње Стејт департмента да је Народна скупштина Српске направила погрешан корак одбијајући извјештај Комисије о Сребреници, Стевановићева је навела да је у највећем дијелу међународне јавности перцепција о Сребреници нажалост таква каква је, те да је од Сребренице направљен мит.

"Оно што је посебно важно је да ниједном дискусијом, нити закључком није негирано страдање Бошњака у Сребреници. То значи да представници те међународне јавности очигледно нису прочитали закључке, у којима се одбацује извјештај из 2004. године и тражи да се формира нова комисија", рекла је Стевановићева.

Та комисија би, тврди Стевановићева, требало да буде независна међународна, политички и национално неострашћена, формирана с циљем да покуша да утврди праву истину.

"Ми ништа друго не тражимо него да се истражи права истина о страдању у Сребреници и да се истражи страдање Срба у околним селима", нагласила је Стевановићева.

Она је додала да је реакција Стејт департмента, нажалост, дио перцепције која се годинама стварала и коју је сад врло тешко разбити.

"Али ако не почнемо да разбијамо такву перцепцију, нећемо никада ни доћи до праве истине. Морамо предузимати нешто, не можемо сједити скрштених руку и мирити се са тим", поручила је Стевановићева.

Амерички Стејт депертмент сматра да је Народна скупштина Републике Српске 14. августа направила погрешан корак одбијањем извјештаја Комисије о Сребреници из 2004. године.

Народна скупштина Републике Српске једногласно је одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године и затражила од Владе да га стави ван снаге и формира двије независне међународне комисије за утврђивање истине - о страдању свих народа на подручју сребреничке регије и о страдању Срба у Сарајеву.