latinica  ћирилица
17/08/2018 |  09:31 | Аутор: СРНА

Чолак: Актуелна власт у БиХ не може се похвалити великим резултатима

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак истакао је да се актуелна власт на нивоу БиХ на крају свог мандата не може похвалити великим резултатима, а све док политички проблеми не буду рјешавани упоредо са економским, БиХ ће тешко доћи до рјешења за дугорочну стабилност.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

Чолак је навео да се у БиХ стално гријеши, јер се вјерује да су економске реформе рјешење свих проблема, али да сматра да ће БиХ у наредном периоду доћи до одређене стабилизације.

Према његовим ријечима, једна од главних сметњи зашто власт у БиХ није функционисала јесте та што парламентарна већина од почетка није одсликавала истинске резултате општих избора.

Чолак је нагласио да постоје шансе да се до краја мандата усвоје измјене Закона о кривичном поступку, али да вријеме није савезник у овом случају.

"Сједница Представничког дома заказана је за 4. септембар, док Дом народа још није заказао сједницу, па је тешко вјеровати да можемо нешто направити у кампањи која траје мјесец", рекао је Чолак за "Глас Српске".

Он је додао да је Министарство правде имало свој приједлог измјена Закона о кривичном поступку, али да се никада није нашао на сједницама Савјета министара.

"Најдиректнији кривац је предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, који није обезбиједио да се о томе уопште разговара на сједници. Та лоптица је одмах пребачена на парламентарце, што није у реду", оцијенио је Чолак.

Коментаришући то што БиХ још није усвојила ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина, Чолак је рекао да је ријеч о неозбиљном односу према веома битној ствари.

"То ми, прије свега, морамо учинити због себе, јер нећемо ваљда наредних 20-30 година рјешавати питања ратних злочина и бити заробљени у прошлости. Ми смо пропустили шансу и нисмо испоштовали прву стратегију. Сада имамо документ који је усаглашен, али једноставно Звиздић стратегију не жели да стави на дневни ред сједница", напоменуо је Чолак.