latinica  ћирилица
17/08/2018 |  12:03 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Нови Град: Неугодан мирис из фарме мјештанима Равница ствара проблеме

У Равницама код Новог Града осамдесетих година прошлог вијека саграђена је фарма за тов јунади.

Кратко вријеме фарма је радила па престала, да би тек почетком прошле године поново била активирана.

Мјештани Равница недавно су упутили петицију жалећи се на проблеме због фарме, јер се она налази у насељеном мјесту.

Отворени базени у којима се сакупља ђубар одакле се шири неугодан мирис, као и честа појава комараца, посебно у љетном периоду, били су повод да мјештани реагују.

"Смрад је огроман. Ми ништа не можемо отворити, ни прозоре. Мој муж има асму и бјежи доље до воде. А по ноћи дави, не може се спавати", каже Мира Башић из Равница.

Данко Војновић из овг мјеста истиче да је њихов захтјев једноставнан, да та фарма ради, али да се поштују важећи прописи ове земље.

"И да се поштују важеће европске директиве", истиче Војновић.

Петицију мјештана разматрао је Савјет Мјесне заједнице Равнице. Организовали су и јавну расправу и закључили да нису против рада фарме, али траже да иста отклони недостатке на које мјештани указују.

"Ми нисмо против рада фарме, али смо против начина на који раде. Значи незаштићени базени, појава инсеката, несносног мириса, неконтролисаног отицања течног ђубрива на магистарлни пут и пругу. Уништавање нашег локалног пута са тешким камионима којима они довозе храну за стоку", наводи Душко Дамјановић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Равнице.

Представници фарме која дјелује у саставу "Житопрераде " из Цазина кажу да ће настојати отклонити недостатке на које мјештани указују.

"Ми смо на добром путу да добијемо еколошку дозволу. А све примједбе које су изнешене трудимо се да то испоштујемо. Све да буде у складу са законом", наводи Азра Филиповић, представница фарме.

Мјештани Равница о свему овом обавјестили су и представнике општине Нови Град и ресорно министарство. Очекују, кажу, помоћ у рјешавању овог проблема.