latinica  ћирилица
17/08/2018 |  13:15 | Аутор: СРНА

Мектић: Још не знам да ли ће полицајци из ФБиХ бити распоређени на подручје Српске

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић тврди да још не зна да ли ће полицајци из Федерације БиХ /ФБиХ/ бити распоређени на најугроженије дијелове границе на територији Републике Српске, али да ће они, уколико и буду распоређени, бити подређени Граничној полицији БиХ с циљем спречавања уласка миграната.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Још не знам да ли ће бити распоређени. Дакле, они неће имати ништа са надлежностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске које не могу бити дерогиране", рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањалуци упитан да прокоментарише чињеницу да је Оперативни штаб за питање миграција у БиХ јуче прихватио понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ Граничној полицији БиХ.

Говорећи о раду Службе за послове са странцима на подручју Бијељине и Зворника, Мектић каже да је рад викендом уведен да би мигранти могли да буду регистровани.

Он је навео да је од регистрованог броја миграната, њих 9.758 исказало намјеру да поднесе захтјев за азил и да још никоме ова могућност није одобрена, јер су третирани као економски мигранти.

Мектић и даље тврди да се смањује број миграната у БиХ којих је сада од 2.000 до 2.300.

"Падају у воду и апсолутно су нетачне приче о великом броју миграната. Сјетите се само прича о 150.000 миграната које неко жели да доведе у БиХ или српске повратничке општине, што је нетачно. Велике цифре говорили су политичари који нису имали одговор на кризу у Републици Српској и све већи одлазак наших људи у иностранство", мишљења је Мектић.

Он је навео да су организована три нова смјештајна капацитета за мигранте у Бихаћу, Великој Кладуши и Цазину.

На питање да ли је потписао "црну листу" непожељних грађана Русије у БиХ, Мектић тврди да никакве листе нема, али да постоји регистар одређеног броја странаца који имају мјеру забране уласка у земљу.