latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:53 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Тјентиште: Ускоро завршетак прве фазе санације клизишта (ФОТО)

У Долини хероја на Тјентишту, у току је санација клизишта у вриједности од 927.000 КМ.

То је први дио пројекта уређења споменичког комплекса Бици на Сутјесци који би требало да буде завршен за двадесетак дана.

Изградња одвода подземних и површинских вода, шахтова, камених насипа и учвршћивање тла на попису су дневника санације клизишта на Тјентишту. Утврђено је и да након клизишта из 1986. године посао санације није квалитетно урађен.

Директор Националног парка "Сутјеска" Дејан Павловић подсјетио је да се клизиште на истом мјесту појавило и 1986. године.

"Тада није адекватно урађено, а сада ћемо, послије толико година, коначно имати комплетно саниране дренажне цијеви. Такође, послије 1971. године, када је изграђен, први пут ћемо промијенити и мермерни плато и реконструисати цијели комплекс захваљујући Влади Републике Српске", истакао је Павловић.

И поред вишедневних падавина које су ометале радове посао на санацији се полако приводи крају.

- Завјеса на самом споменику усмјеравања подземних вода је усмјерена мимо клизне равни која је у потпуности завршена, рекао је Милан Вукмирица шеф радилишта “Фортис група“.

Уз ове радове на санацији клизишта и дио послова на другој и трећој фази уређења споменичког комплекса урађено је више од 60 одсто планираног. У ове двије фазе све ће бити сређено, од степеништа, прилазних путева до амфитеатра.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић истакла је да један дио радова износи 427.000 КМ са ПДВ-ом у тој другој фази и завршена трећа фаза која износи 300.000 КМ.

Туристи из свих крајева свијета очекују да Долина хероја поново заблиста. ж

Јерон Патеу из Белгије истиче да је Тјентиште веома важно историјско мјесто, али и предивна туристичка дестинација. Американка Џенифер Моер из Вашингтона каже да је веома срећна што је дошла на Тјентиште.

Од половине јуна, када је почела санација, извођачу радова остављен је рок од седамдесет радних дана. Клизиште је активирано у фебруару, које је било пријетња да угрози споменички комплекс Битке на Сутјесци.