latinica  ћирилица
18/08/2018 |  10:16 | Аутор: СРНА

Љајић: Нико не говори каква је цијена "замрзнутог конфликта" за Косово

Потпредсједник Владе Србије Расим Љајић оцијенио је "невјероватним" да "добар дио" српске политичке елите заговарава "замрзнути конфликт" у рјешавању косовског питања, али да не говори о томе која би била цијена тог конфликта.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Љајић је рекао да цијена не може да буде ниска, ако се заустави све оно што је Србија учинила у посљедњих 15 или 20 година у правцу реформи, европских интеграција, опоравке економије.

Он је упитао што послије тог конфликта, да ли ће се водити преговори, шта ће се нудити или се мисли поново ратовати да би са војском и полицијом ушли на Косово и Метохију.

"Не постоји трећи начин. То је огромна цена", рекао је Љајић за Радио-телевизију Србије.

Према његовим ријечима, није проблем да се изнесу мишљења, већ је проблем кад Србија не зна шта хоће.

Љајић је истакао да је Србија први пут изашла са приједлозима, али да нико не зна шта ће на крају бити.

Он је истакао да се до сада није догодило да је значајан дио јавности, односно невладиног сектора и опозиционих странака против било каквих преговора о рјешавању косовског питања.

Љајић, који је и министар трговине, туризма и телекомуникација, каже да Србија са великом забринутошћу прати ситуацију са турском лиром.

"У контакту смо са многим привредницима који су показали интерес за улагање у Србију. Трошкови рада за њих су сада мањи, ова несигурност за њих није добра и вероватно ће размишљати да можда разместе део произвоидње", рекао је Љајић и додао да би интерес свих био да се ова ситуација што прије стабилизује.

Љајић је указао и на евидентан проблем са царинским пломбама, који постоји само на граници са Хрватском, те додао да је идеја да се састану надлежне институције свих земаља погођених овим хрватским.

"Нису само српски превозници погођени, већ и македонски, бугарски, турски. Једино што може да се уради је да се заобиђе Хрватска, што опет повећава трошкове транспорта, али не може проблем трајно да се реши на тај начин већ да Хрватска ревидира ту своју одлуку", каже Љајић.