latinica  ћирилица
18/08/2018 |  11:21 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Бјеговић: Британци за дестабилизацију, желе спријечити побједу Додика (ВИДЕО)

Декан Факултета безбједности у Новом Саду Мирослав Бјеговић оцијенио је да је Америци стало до мира и стабилности на Балкану, али не и Британцима, који у БиХ желе да спријече утицај Русије, али и побједу Милорада Додика на изборима за српског члана Предсједништва БиХ.
Декан Факултета безбједности у Новом Саду Мирослав Бјеговић - Фото: Screenshot
Декан Факултета безбједности у Новом Саду Мирослав БјеговићФото: Screenshot

Он је додао да се Британци могу поприлично довести у везу са превирањима у БиХ, те напоменуо да је већ дошла једна њихова група почетком маја у Сарајево, гдје је формиран логистичко-оперативни центар.

"Центар управо делује медијски у смислу да се првенствено смањи утицај Русије. Други циљ је да Милорад Додик не буде изабран /за српског члана Предсједништва БиХ/ на изборима у октобру", рекао је Бјеговић за "Спутњик".

Према његовим информацијама, исти центар биће формиран и у Подгорици на јесен, а спремају и медијску хајку против предсједника Србије Александра Вучића.

Бјеговић сматра да Британци желе дестабилизацију овог региона, првенствено њихова обавештајна служба МИ-6, која не жели да овдје буде мирно.

"Мислим да Америка овде жели да направи неки мир, па чак и у ономе дијелу гдје можда жели да придобије Србију за евентуални улазак у НАТО, за који ја не кажем да треба да се догоди или да ће се десити, али мислим да је то неко њихово размишљање", каже Бјеговић.

Говорећи о Косову и Метохији, Бјеговић је оцијенио да Вучићев приједлог о разграничењу са Косовом представља компромисно рјешење, како би се знало до које линије ће се простирати Србија, без обзира на садашње стање.

"Треба да инсистирамо на разграничењу, јер питање Косова мора да се ријеши због будућег мира на овим просторима и боље будућности", сматра Бјеговић.

Он истиче да Србија никако не може да пристане на амбиције приштинских званичника који траже још неке дијелове Србије, што је стари пројекат "велике Албаније", али да Београд треба отворено и јасно да каже то не долази у обзир.

Бјеговић је навео да, као бивши официр из контаката са колегама и у МУП-у и у војним службама безбједности, има сазнања о пријетњама, јер Албанци неће одустати од своје замисли да војно освоје сјевер Косова како би заокружили територијалност.

"Они методама специјалног рата и психолошко-пропагандним активностима сваки дан раде на томе, желе да се Срби осјећају угроженим и да напусте своја огњишта. За тај дио задужена је њихова тајна обавјештајна служба ШИК. Убијеђен сам да Србија мора, ако треба и војно, у случају било какве агресије на сјевер Косова, да заштити свој народ", каже Бјеговић.

Бјеговић је рекао да је најјача ударна снага у лобирању Косова и Албаније за косовску независност њихова мафија, која располаже огромним капиталом и прљавим новцем лобира свуда по свијету и купује ту независност.

"Ако Европа жели мир, просперитет и стабилност, требало би озбиљније да се позабави тим проблемом, а не да изгледа као да они са тим проблемом нису упознати", каже Бјеговић.

Он додаје да је албанска нарко-мафија прва у Европи, а друга у свијету по обрту капитала, одмах иза колумбијске.

Бјеговић је навео да није познато широј јавности да је албанска нарко-мафија 2004. године финансирала кампању на предсједничким изборима у Америци Џона Керија, који је касније постао државни секретар, те оцијенио да неки појединци морају касније да се реванширају на неки начин.