latinica  ћирилица
18/08/2018 |  12:06 ⇒ 20:02 | Аутор: РТС

Ђенова се опрашта од жртава трагедије (ВИДЕО)

У Италији је Дан жалости због погибије 38 људи у урушавању моста у Ђенови. Они су данас сахрањени, а испраћај уз највише почасти одржан је у павиљону Ђеновског сајма. Касније данас је саопштено да је страдало 43 људи.
Ђенова: Комеморација настрадалим у рушењу моста - Фото: The Telegraph
Ђенова: Комеморација настрадалим у рушењу мостаФото: The Telegraph

Данашњој комеморацији су присуствовали, осим родбине и највиши државни врх Италије, међу њима предсједник Серђо Матарела и премијер Ђузепе Конте. Ријечи утехе и саосјећања породицама упутио је свештеник.

"Ово је трагедија која је дотакла свакога. И ми смо користили мост и то је могло да се деси било коме од нас. То се догодило нашима ближњима и патимо због тога", рекао је бискуп Николо Анселми.

Рођаци постављају фотографије око ковчега, нијемо стоје и гледају, пуни беса.

"Мој син није умро. Он је убијен, јер држава не брине о својим грађанима. И не само мој син, још 40 људи је мртво", рекао је Роберто Батилоро.

Многи Ђеновљани су одлучили да не учествују у "званичном дану жалости" јер је првобитни шок због трагедије убрзо замијенио гњев.

У међувремену је настављена потрага за страдалима испод срушеног надвожњака. Агенција Анса је јавила да су пронађена тијела још три особе, али то нису званични подаци.

Број погинулих у рушењу моста повећан је на 43, извјестила је агенција Анса.

"У болници Сан Мартино, један од повријеђених је преминуо. Ради се о 36-годишњем румунском возачу Маријану Роски", јавила је Анса.

Само су ватрогасци потврдили да су пронашли тијела деветогодишње дјевојчице и њених родитеља уз "потпуно уништен аутомобил" којим су путовали.