latinica  ћирилица
18/08/2018 |  16:50 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

И грађани и локална власт против присуства миграната

У БиХ је само од почетка године ушло око 11 хиљада миграната, подаци су Службе за послове са странцима. Три су прихватна центра за њихов смјештај: у Бихаћу, Великој Кладуши и Цазину. Присуству миграната противе се и грађани, и локална власт.

Бихаћ је мјесецима посљедња станица у БиХ за хиљаде миграната, који безуспјешно покушавају да се домогну Европе. Улице, паркови и купалишта преплављени су странцима чију биографију, поријекло и намјере нико не зна.

Живот је постао неподношљив, жале се Бихаћани, који су и на улици тражили рјешење за више од пет хиљада миграната у свом граду.

"Они су слободнији од нас. Крећу се куда желе, колико желе и када желе. Угрожени смо због њих", жале се мјештани.

Зато вријеме, надлежни на бх. нивоу проблем и даље релативизују. Министар безбједности Драган Мектић тврди да је у БиХ тек око двије хиљаде миграната, и да ће успостављањем три прихватна центра бити стављени под контролу.

Непријатне сцене постале су свакодневица у Великој Кладуши. Међусобни сукоби миграната, туче, крађе и провале у станове, узнемирили су становништво.

Због одлуке да у халама "Агрокомерца" буде прихватни центар, негодовала је и општинска власт. Сагласност нису дали.

"Министар безбједности је рекао да се ништа неће радити без договора са локалном заједницом. Очито, кад је у питању Велика Кладуша, они 'ломе преко кољена' и желе нешто на своју руку", истиче предсједник СО Велика Кладуша Фикрет Башић.

Договора није било ни о смјештају у Босанском Петровцу. Срби повратници прибојавају се да ће поново морати да напусте огњишта.

Са повећањем броја миграната, повећава се и забринутост у локалним заједницама захваћеним мигрантским таласом. Не буде ли рјешења прије зиме и хладноћа, проблем ће, упозоравају, постати још већи.