latinica  ћирилица
18/08/2018 |  18:29 ⇒ 18:37 | Аутор: sputniknews.com

ЦИА: Црном Гором ровари убилачка терористичка секта

Секта Аум шинрикјо унапређује своју мрежу у Црној Гори, иако је већина чланова протјерана прије двије године, наводи ЦИА, а преносе подгоричке Вијести.
Жртве култа (Фото: old.slovenskenovice.si) -
Жртве култа (Фото: old.slovenskenovice.si)

На сајту ЦИА, иначе, јапанска секта је обиљежена као једина терористичка пријетња у Црној Гори.

Посебне јединице полиције су у марту 2016. у подгоричком хотелу Рамада и хотелу Перјаник у Даниловграду, ухапсиле 58 чланова култа одговорног за смртоносни напад сарином у токијском метроу.

У тој су акцији ухапшена 43 држављанина Русије, седам из Бејлорусије, четири из Јапана, три из Украјине и један из Узбекистана.

Управа полиције спровела је тада акцију након дојаве партнерских безбједносних служби које су упозориле да у Црној Гори бораве чланови "иностране вјерске групе затвореног типа", а у полицији су појаснили да су припадници секте након хапшења и саслушања депортовани из Црне Горе, преноси Танјуг.

Јапанска секта је одговорна за терористички напад гасом у Јапану 1995. године, у којем је убијено 13, а повријеђено више хиљада особа. Јапан је недавно погубио посљедњих шест припадника култа Аум шинрикјо, осуђених на смртну казну због напада у токијском метроу.

Још седам припадника култа, међу којима је био и лидер Шоко Асахара, погубљено је у јулу.

Култ је био оптужен и за седам других убистава, као и за претходни напад сарином 1994. када је убијено осам, а рањено 600 људи.

Свједоци напада су тврдили да су примијетили пакете из којих нешто цури, а да су одмах потом осјетили испарења од којих су их пекле очи. Отров је дјеловао на жртве у року од неколико секунди, од чега су се гушили и повраћали, док су неки ослијепели и били парализовани.

Сљедбеници култа су вјеровали да ускоро слиједи крај свијета и да ће сви они који нису са њима ићи у пакао, осим ако их не убију. Након напада у токијском метроу чланови култа су неколико пута безуспјешно покушавали да испусте хидроген-цијанид на неколико станица.

Аум шинрикјо је основана 1989. године, а на свом врхунцу имала је десетине хиљада сљедбеника широм свијета. Група је убрзо постала "параноични култ апокалипсе", убијеђена да ће свијет завршити у општем рату и да ће само они преживјети.

Култ се послије напада 1995. године повукао и преименовао у Алеф или Хикари но Ва.

Аум шинрикјо је означен као терористичка организација у САД и многим другим државама, али Алеф и Хикари но Ва легални су у Јапану, мада су проглашени "опасним религијама" које су под присмотром.

Црна Гора је једина држава у региону у којој се на сајту ЦИА упозорава на опасност од тероризма.