latinica  ћирилица
19/08/2018 |  08:34 | Аутор: СРНА

Београд- Парастос за Србе убијене у Цапрагу код Сисика

У београдском насељу Калуђерица данас ће парастосом бити обиљежено 27 година од страдања 20 цапрашких српских цивила код Сиска које су мучки и на превару на кућним праговима убили припадници хрватске војне формације "зенге", преобучени у униформе ЈНА.
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Парастос ће бити служен у цркви Светог Јоакима и Ане уз саслужење свештенства, а у организацији удружења "Завичај" и "Координација".

Након парастоса, у спомен-парку у Калуђерици биће положени вијенци на спомен-плочу коју је Удружење "Завичај" подигло прије двије године, најављено је из овог удружења.

Злочин над цапрашким српским цивилима извршен је 22. августа 1991. године и један је од највећих злочина на подручју Сиска и тада је представљен као злочин над хрватским живљем.

Послије овог догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак већ су организовали одбрану својих села и кућа, а ускоро су формирали и општину коју су назвали Цапраг, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

У јуну 2006. године породице убијених Срба су, преко пуномоћника загребачког адвоката Луке Шушка, поднијели кривичну пријаву против "зенги".

Ту тужбу је у децембру 2006. године одбацило Жупанијско државно тужилаштво у Сиску.

Образложење је било да је "подручје на којем је дошло до штетног догађаја било захваћено разним облицима ратног дјеловања, да је било пуцњаве, да је у селима била организована сеоска стража, да су та села већ била привремено окупирана и налазила се у САО Крајини".