latinica  ћирилица
19/08/2018 |  08:54 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Ђурић: Немамо право питање Космета остављати наредним покољењима

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да садашња генерација, због одговорности према будућности српског народа, нема права да питање Космета за рјешавање оставља неком сљедећем покољењу, ни да се прави да проблем не постоји.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

- Све док Срби и Албанци живе на истом простору са супротстављеним интересима, трајног мира и стабилности не може бити без историјског компромиса. Србија је спремна да за таквим историјским компромисом трага - рекао је Ђурић.

Он је за Политику рекао да ће Србија и Срби имати више територије, новца и права уколико дође до рјешења проблема Косова и Метохије, али да Србија неће прихватити рјешење које не би омогућило косметским Србима да им буде боље него данас.

Уколико дође до рјешења, каже Ђурић, оно ће бити такво да ће само поправљати садашњи положај Срба на КиМ.

- Ово није проблем само дијела наше популације или политичке елите, ово је питање од далекосежног државног и националног значаја - навео је Ђурић.

На питање какав би био статус Срба јужно од Ибра, уколико сјевер на основу рјешења припадне Србији, Ђурић је рекао да би Срби имали више него данас, а уколико до договора не дође, он најављује више помоћи за српске енклаве - за здравство, школство, економски развој, политичка права, али и све друге области живота од којих зависи будућност српског народа сјеверно и јужно од Ибра.

Ђурић је додао да компромис за које се Србија залаже треба да буде свеобухватан и да ништа не остави недоречено.

Говорећи о разграничењу, каже да иако се сва опозиција дигла на ноге против таквог приједлога, није видио ниједан аргумент којим се може побити здраворазумска теза да је боље имати нешто, него немати ништа.

- Једино што су успјели да учине тим штеточинским наступима јесте то да су дали вјетар у леђа онима у иностранству чији је став да Србија једина треба да изгуби све и који сматрају да је српско национално питање ирелевантно - сматра Ђурић.

Он каже да нема одговор на питање када би Заједница српских општина могла да буде формирана, упркос опструкцијама Албанаца, али да очекује да тај процес буде одблокиран.

Према његовим сазнањима, Управљачки тим за успостављење ЗСО у свом раду на нацрту Статута испоштовао је рокове, а адреса на коју треба упутити питање је у Приштини и Бриселу, гдје текст треба да буде представљен одборима за имплементацију и дијалог на највишем нивоу.

Коментаришући недавно најављени пројекат приштинског званичника Кадрија Весељија "Нова Митровица" о улагању Приштине на сјевер Косова, Ђурић је рекао да се такви планови, па чак ни "пробни балони", не смију игнорисати.

- Није овде ријеч о жељи једног ренесансног политичара да прави лијепе тргове, зграде и улице. Овдје је ријеч о намјери да се изврши етнички продор Албанаца у средини већински насељену Србима - каже Ђурић.