latinica  ћирилица
19/08/2018 |  11:50 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Преображење празник Христове божанске свјетлости

Широм свијета у православним црквама прославља се празник Преображења Господњег, као молитвено сјећање на дан када се Исус Христос преобразио на гори Тавору, чинећи видљивом своју божанску природу.

Вјерује се да се на, Преображење "преображава и гора и вода", када се мијења поредак у природи.

Преображење Господње као празник Христове божанске свјетлости у богослужењу се велича као јављање свјетлости и славе Божије које ће бити удостојени сви они који у овом животу сијају врлинским и богобојажљивим животом. Од осмог вијека овај празник се прославља на хришћанском истоку. Пошто пада у Успенском посту у односу на друге дане дозвољена је употреба рибе у исхрани.

- Велики господњи празник који говори о будућој слави коју је Христос показао за преображење свијета и човјека и слави царства небескога гдје каже да су његове хаљине биле бијеле као снијег и говораху са њим Мојсије и Илија управо они који су сведочили о посту, али о слави која чека оне који пребивају у посту - каже протојереј-ставрофор Ненад Тупеша, професор литургике Православног богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи. 

На овај дан у црквама се на литургији благосиља и освећује грожђе које се дијели вјерницима. У крајевима гдје нема грожђа, освештава се друго воће.

У народном календару од данас је јасан прелаз из љетњег у зимски период. Преображење Господње је крсна слава бројних храмова, манастира и градова када се након богослужења организују академске и народне свечаности.